Тези пълнени тиквички с яйца сирене и домати ще впечатлят с цветове, мекота и съвършено съчетание на вкусове, които ще се харесат на цялото семейство.
Необходими продукти за пълнени тиквички с яйца, сирене и домати за 4 порции
- 4 средно големи тиквички;
- 200 гр. сирене
- 4 яйца
- 2 средно големи домата
- 2 с.л. кисело мляко
- 2 с.л. олио
- 1 ч.л. чубрица
- 1 щипка черен пипер
- сол на вкус
- магданоз за гарниране
Виж още: Пълнени тиквички с гъби и кайма
Начин на приготвяне на пълнени тиквички с яйца, сирене и домати
Започнете с подготовката на тиквичките, като ги измиете добре под течаща вода и отрежете връхчетата им. След това разрежете всяка тиквичка по дължина на две равни половини.
С помощта на малка лъжица внимателно издълбайте вътрешността, като оставите около половин сантиметър от нея, за да запазите формата им. Посолете вътрешността на всяка половинка и ги оставете така обърнати надолу върху кухненска хартия за около 15 минути, за да се отцеди излишната вода.
През това време нарежете на ситно издълбаната вътрешност на тиквичките и доматите. Загрейте 2 с.л. олио в тиган на среден огън. Добавете тиквената вътрешност и доматите, посолете леко и гответе около 5-6 минути, докато омекнат и се изпари част от тяхната течност. Оставете сместа да се охлади за кратко.
След това в купа натрошете сиренето и добавете яйцата. Разбъркайте добре, след което сложете киселото мляко, чубрицата, черния пипер и охладената зеленчукова смес. Хомогенизирайте всичко с дървена лъжица, така че да се получи гъста, но влажна плънка.
Вземете тавичка и я застелете с хартия за печене или леко я намажете с мазнина. Подредете тиквичките една до друга и с помощта на лъжица внимателно напълнете всяка половинка с готовата смес. Не притискайте обаче прекалено, за да не излезе плънката при печене.
Когато направите и това загрейте фурната до 190 градусаа и изпечете тиквички за около 35 минути, докато самите те омекнат, а пълнежът им стане златист и леко запечен. По желание, 5 минути преди края, може да поръсите с настърган кашкавал за още по-богат вкус.
След изваждане от фурната, оставете вече готовите пълнени тиквички с яйца сирене и домати да починат поне 5-10 минути преди сервиране, тъй като могат да бъдат доста горещи.
Виж още: Пълнени тиквички с кайма и ориз
Кратки съвети:
- Ако желаете по-засищаща версия, може да добавите малко варен ориз или настърган кашкавал в плънката.
- Поръсете с пресен магданоз при сервиране за още по-свеж вкус и красив завършек това ястието.
Тези пълнени тиквички с яйца, сирене и домати са чудесен пример за това как простите съставки могат да се превърнат в едно неустоимо ястие. Пригответе ги с усмивка и ги поднесете с гордост на вашата семейна трапеза.
Виж още: Пълнени тиквички с яйца и сирене