Това е онази онази тиха класика, която не вика вниманието към себе си, а го заслужава – пълнени тиквички с кайма и ориз. Те не се състезават с ярките вкусове на модерната кухня, а покоряват с нещо по-дълбоко, с нежност, със сочност, със спомен за лято, прекарано в градината и с мирис на зеленина и зрялост.
Тиквичката е мека обвивка, почти като прегръдка, която побира вътре сърцевина от подправено месо, ориз и малко лук – просто, но в пълна хармония. Когато всичко къкри под капак, а от фурната излиза аромат на уют, човек разбира, че пълнените тиквички не са просто ястие, а равръщане към домашния вкус.
Нека заедно се потопим в това вкусно преживяване, не просто да сготвим Пълнени тиквички с кайма и ориз, а да пресъздадем една семейна традиция. Защото когато готвим с уважение към продуктите и рецептата, винаги се получава нещо вкусно.
Необходими продукти:
- 4 средно големи тиквички
- 250 гр. кайма (смес от свинско и телешко)
- 1 ч.ч. ориз (около 200 гр.)
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 домат или 2 с.л. доматено пюре
- 2 скилидки чесън
- 1/2 връзка пресен магданоз
- 1/2 връзка копър
- 1 ч.л. червен пипер
- Сол и черен пипер на вкус
- 3 с.л. олио или зехтин
- 100 гр. настърган кашкавал (по желание)
Виж още: Руло от тиквички
Приготвяне на пълнени тиквички с кайма и ориз
Измийте тиквичките и ги разрежете по дължина на две половини. С помощта на лъжица издълбайте вътрешността, като оставите около 0.5 см от кората на тиквичката. Наредете издълбаните тиквички в тава, леко намазана с олио.
Нарежете лука и чесъна на ситно, а моркова настържете. В тиган загрейте олиото и задушете лука и чесъна до златисто. Добавете каймата и разбърквайте, докато се раздроби и промени цвета си.
Добавете настъргания морков и вътрешността на тиквичките, нарязана на ситно. След няколко минути добавете настъргания домат или доматеното пюре. Измийте ориза и го добавете към сместа.
Овкусете с червен пипер, сол и черен пипер и добавете нарязаните магданоз и копър, като готвите още 5-7 минути и разбърквате.
Напълнете издълбаните тиквички с приготвената плънка, а ако остане плънка, разпределете я около тиквичките в тавата. Добавете около 1 чаша вода в тавата.
Покрийте с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30 минути. След това махнете фолиото, поръсете с настърган кашкавал и печете още 10 минути до златиста коричка.
Съвети:
- може да добавите към плънката и други зеленчуци по избор, като чушки или гъби.
- за по-здравословен вариант използвайте кафяв ориз.
- сервирайте с кисело мляко или свежа салата.
Тези пълнените тиквички с кайма и ориз не просто се изяждат, те се преживяват. Всяка хапка разказва за дом, в който времето се уважава, за кухня, в която простото е чест и вкусът идва не от сложността, а от любовта в готвенето. И когато чинията остане празна, не остава глад, а тиха благодарност, към рецептата, към ръцете, които са я приготвили, и към онези мигове, в които храната е не само храна, а доказателство, че простото може да бъде прекрасно.
Виж още: Рецепта за оригинална имамбаялдъ