Приготвянето им не изисква сложни техники, а резултатът им е повече от впечатляващ, кактои на вид, така и на вкус.
Необходими продукти за 4 порции пълнени тиквички с гъби и кайма
- 4 средно големи тиквички
- 200 гр кайма (смес)
- 300 гр гъби (печурки или по избор)
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. зехтин
- 1 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. черен пипер
- сол на вкус
- 1 домат (настърган или нарязан на дребно)
- 2 с.л. нарязан пресен магданоз
- 3 с.л. настърган кашкавал или сирене по избор
Виж още: Мусака с тиквички и картофи
Начин на приготвяне на пълнени тиквички с гъби и кайма
Започнете с измиване на тиквичките под течаща вода, след което ги разрежете по дължина на две равни половини. С помощта на лъжица внимателно издълбайте тяхната вътрешност, като оставите ръб с дебелина около половин сантиметър.
Отделената вътрешност нарежете на ситно, защото тя ще бъде част от пълнежа и ще добави допълнителна мекота и вкус.
Обелете и наситнете лука и чесъна, а гъбите почистете и нарежете на дребно. В дълбок тиган загрейте зехтина и задушете лука до прозрачност. Прибавете чесъна и нарязаната вътрешност на тиквичките, като готвите около 3 минути.
След това добавете каймата и гответе, като разбърквате, докато се запече и промени цвета си напълно. Прибавете нарязаните гъби и гответе до пълното изпаряване на течността.
Овкусете със сол, червен пипер и черен пипер. Добавете настъргания или ситно нарязан домат и оставете сместа да къкри още няколко минути, докато се сгъсти леко. В края поръсете с пресния магданоз и свалете от котлона.
Подредете издълбаните тиквички в тава, покрита с хартия за печене. С помощта на лъжица разпределете плънката във всяка половина, като притискате леко.
Поставете тавата в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете около 30 минути, докато тиквичките омекнат, а плънката се запече леко.
Поръсете с настърган кашкавал и върнете във фурната за още 5 до 7 минути, докато кашкавалът се разтопи и получи лек златист цвят.
Оставете готовото ястие да почине няколко минути след изваждане от фурната, преди да сервирате.
Кратки съвети
Можете да добавите сварен ориз или киноа, ако желаете по-засищаща плънка.
Каймата може да се замени с растителна алтернатива за веган версия.
Тези пълнени тиквички с гъби и кайма са чудесен избор и обяд и за вечеря. Поднесете с лека салата или млечен сос и се насладете на ароматно и балансирано ястие.
Виж още: Руло от тиквички