24.8 C
София
петък, 11 юли, 2025

Пълнени тиквички с гъби и кайма

Пълнени тиквички с гъби и кайма са чудесен пример за това как сезонните зеленчуци могат да се превърнат в едно вкусно и здравословно ястие.

Тази рецепта е лесна комбинация от свежи тиквички с наситения вкус на гъбите и малко протеин от каймата, придавайки мекота, аромат и лекота на всяка хапка.

Приготвянето им не изисква сложни техники, а резултатът им е повече от впечатляващ, кактои на вид, така и на вкус.

Необходими продукти за 4 порции пълнени тиквички с гъби и кайма

  • 4 средно големи тиквички
  • 200 гр кайма (смес)
  • 300 гр гъби (печурки или по избор)
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • сол на вкус
  • 1 домат (настърган или нарязан на дребно)
  • 2 с.л. нарязан пресен магданоз
  • 3 с.л. настърган кашкавал или сирене по избор

Виж още: Мусака с тиквички и картофи

Начин на приготвяне на пълнени тиквички с гъби и кайма

Започнете с измиване на тиквичките под течаща вода, след което ги разрежете по дължина на две равни половини. С помощта на лъжица внимателно издълбайте тяхната вътрешност, като оставите ръб с дебелина около половин сантиметър.

Отделената вътрешност нарежете на ситно, защото тя ще бъде част от пълнежа и ще добави допълнителна мекота и вкус.

Обелете и наситнете лука и чесъна, а гъбите почистете и нарежете на дребно. В дълбок тиган загрейте зехтина и задушете лука до прозрачност. Прибавете чесъна и нарязаната вътрешност на тиквичките, като готвите около 3 минути.

След това добавете каймата и гответе, като разбърквате, докато се запече и промени цвета си напълно. Прибавете нарязаните гъби и гответе до пълното изпаряване на течността.

Овкусете със сол, червен пипер и черен пипер. Добавете настъргания или ситно нарязан домат и оставете сместа да къкри още няколко минути, докато се сгъсти леко. В края поръсете с пресния магданоз и свалете от котлона.

Подредете издълбаните тиквички в тава, покрита с хартия за печене. С помощта на лъжица разпределете плънката във всяка половина, като притискате леко.

Поставете тавата в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете около 30 минути, докато тиквичките омекнат, а плънката се запече леко.

Поръсете с настърган кашкавал и върнете във фурната за още 5 до 7 минути, докато кашкавалът се разтопи и получи лек златист цвят.

Оставете готовото ястие да почине няколко минути след изваждане от фурната, преди да сервирате.

Лятна манджа с тиквички

Кратки съвети

Можете да добавите сварен ориз или киноа, ако желаете по-засищаща плънка.
Каймата може да се замени с растителна алтернатива за веган версия.

Тези пълнени тиквички с гъби и кайма са чудесен избор и обяд и за вечеря. Поднесете с лека салата или млечен сос и се насладете на ароматно и балансирано ястие.

Виж още: Руло от тиквички

Още от категорията
Последни