Домашно приготвения пухкав кекс с ябълки и орехи е перфектната комбинация от плодова свежест, смлени орехи и аромат на канела, които правят всяко парче достойно за всеки и по всяко времв.
За да се получи онзи пухкав, влажен и ароматен десерт, който кара целия дом да ухае на печено сладкиш, просто трябва да следвате стъпките по-долу.
Необходими продукти
- 4 яйца
- 200 г захар
- 120 мл олио
- 200 г кисело мляко
- 300 г брашно
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. канела
- 1 ванилия
- 3 ябълки
- 100 г смлени орехи
- щипка сол
- масло и брашно за намазване на формата
Виж още » Лесен сладкиш с ябълки и канела
Как се прави пухкав кекс с ябълки и орехи
Настържете ябълките на едро ренде, поръсете с канела и ги оставете настрана, докато подготвяте кексовата смес.
В дълбока купа разбийте яйцата със захарта, докато сместа стане светла и обемна и постепенно добавете олиото, без да спирате разбиването.
Киселото мляко се смесва със содата, за да се активира, след което се прибавя към яйчената смес. В отделен съд се пресяват брашното, бакпулверът, ванилията, солта и канелата, след което се прибавят към течните съставки.
Разбърквате с шпатула или с миксер на ниска скорост, докато получите еднородно, леко тесто. Към готовата смес добавете настърганите ябълки и смлените орехи и отново разбърквате.
Виж още » Бърз и лесен кекс
Изсипете тестото във форма за кекс, предварително намазана с масло и поръсена с брашно и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.
снимка: 123RF

