12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Пухкав кекс с ябълки и орехи

Домашно приготвения пухкав кекс с ябълки и орехи е перфектната комбинация от плодова свежест, смлени орехи и аромат на канела, които правят всяко парче достойно за всеки и по всяко времв.

За да се получи онзи пухкав, влажен и ароматен десерт, който кара целия дом да ухае на печено сладкиш, просто трябва да следвате стъпките по-долу.

Необходими продукти

  • 4 яйца
  • 200 г захар
  • 120 мл олио
  • 200 г кисело мляко
  • 300 г брашно
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ванилия
  • 3 ябълки
  • 100 г смлени орехи
  • щипка сол
  • масло и брашно за намазване на формата

Виж още » Лесен сладкиш с ябълки и канела

Как се прави пухкав кекс с ябълки и орехи

Настържете ябълките на едро ренде, поръсете с канела и ги оставете настрана, докато подготвяте кексовата смес.

В дълбока купа разбийте яйцата със захарта, докато сместа стане светла и обемна и  постепенно добавете олиото, без да спирате разбиването.

Киселото мляко се смесва със содата, за да се активира, след което се прибавя към яйчената смес. В отделен съд се пресяват брашното, бакпулверът, ванилията, солта и канелата, след което се прибавят към течните съставки.

Разбърквате с шпатула или с миксер на ниска скорост, докато получите еднородно, леко тесто. Към готовата смес добавете настърганите ябълки и смлените орехи и отново разбърквате.

Виж още » Бърз и лесен кекс

Изсипете тестото във форма за кекс, предварително намазана с масло и поръсена с брашно и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.

снимка: 123RF

Още от категорията
Последни