11.5 C
София
понеделник, 17 ноември, 2025

Пукани Рибки в буркани: малки по размер, големи на вкус

Сред дребните сортове чушлета има един малко особен по име, но много обичан и  това е пипера сорт „Рибки“. Наречени така заради характерната си тънка и извита форма, приличаща на риба, тези чушлета може да са лютиви, а може и да не са, но със сигурност са ароматни и много подходящи за приготвяне на т.нар. пукани рибки в буркани в буркани.

Това не е просто метод за съхранение. Това е ритуал, който всяко лято вдъхва уважение към традицията, а през зимата служи като разядка, с люта сладост.

Сортът „Рибки е познат по българските пазари от десетилетия. Това са сравнително дребни, тънки, понякога люти чушки, обикновено с дължина между 5 и 10 см.

Необходими продукти за пукани рибки в буркани, около 2-3 броя от 720 мл

  • 2 кг чушлета сорт „Рибки“ (люти или нелюти по избор)
  • 300 мл винен оцет
  • 200 мл олио
  • 3 с.л. захар
  • 2 с.л. сол
  • 1 глава чесън
  • 1 връзка пресен магданоз (по желание)
  • капачки

Приготвяне на чушки, пукани Рибки в буркани

Важно е да се подберат чушлета без наранявания, загниване или повредена кожица. Те трябва да са свежи, здрави, но не прекалено месести. Измийте ги обилно със студена вода и ги оставете да се отцедят добре.

Пукането на чушлетата не означава да ги изгорите до неузнаваемост, а да постигнете онази златна среда, когато обвивката леко да се надигне и да се получат кафеникави петна, без чушката да загуби своята цялост. Така тя запазва своята хрупкавост, но същевременно придобива опушен вкус, който се засилва в буркана.

Има няколко начина за изпичане:

  • на скара или тенекия: традиционният начин, който дава най-добър аромат, но отнема време;
  • в тиган: удобен метод за по-малки количества;
  • в загрята фурна на горен реотан: по-масов метод, който работи добре, но е малко неудобен при завъртане на чушлетата.

Пукани люти чушки​

След като се опукат, чушлетата се поставят в тенджера с капак или плик за 10-15 минути, за да се задушат и после се белят. Може и да пропуснете тази стъпка, но когато са белени поемат аромата по-добре.

В дълбока тенджера се смесват оцетът, олиото, захарта и солта. Тази смес се слага на котлона и се загрява до завиране. През това време нарежете чесъна на ситно.

Важно е маринатата да бъде използвана топла, но не вряла за да запази свежестта на чушлетата, без да ги размекне прекомерно.

В чисти и сухи буркани започнете да редите чушлетата, като между тях сложите и чесъна. Може да ги поставяте цели, с дръжките, или леко прегънати, според формата на буркана.

пукане на чушлета рибки

Между тях добавете нарязан магданоз (или копър) по желание. Когато бурканите се напълнят плътно, внимателно ги залейте с топлата марината и затворете плътно с капачки.

За успешна стерилизация, поставете бурканите в дълбока тенджера и надупчен картон на дъното и ги залейте с топла вода до нивото на капачките. Стерилизирайте 10 минути след завиране.

След стерилизацията ги извадете и обърнете с капачките надолу. Оставете ги да се охладят напълно, след което съхранявайте на тъмно и хладно място.

Виж още: Доматен сос в буркани за зимата

Как и с какво се консумират пуканите чушлета

Пукани люти чушлета са отлична добавка към богата зимна трапеза. Те са пикантен акцент до гювечи, печени меса, пържоли, кебапи и дори до обикновена леща или боб.

Могат да се нарежат на ситно и да се добавят в салати, сирене или катък. Поднесени цели, са отлична компания за мезе до ракия в студените зимни вечери.

Рецептата за пукани рибки в буркани е от онези, които не търпят претупване. Всяка стъпка изисква търпение, но резултатът си заслужава всяка минута усилие.

Нищо не може да замени вкуса на домашно приготвени чушки, запазили аромата на огъня, силата на слънцето и топлината на ръцете, които са ги приготвили.

Виж още: Кисели краставички в буркан

Още от категорията
Последни