15.6 C
София
събота, 17 май, 2025

Прясно зеле с домати, запечено на фурна

Ястието прясно зеле с домати е една от онези толкова леки и непретенциозни гозби, които са идеалното съчетание от два основни зеленчука – зеле и домати, често присъсъващи на трапезата през пролетта и лятото.

Тази традиционна за нашите ширини манджа, може на пръв поглед да не ви грабва и да изглежда обикновена, но е изключително вкусна и особено подходящо както за дни на пости, така и за вкусно допълнение към месно меню.

Със своя свеж вкус и леко селска нотка, това прясно зеле с домати може чудесно да се комбинира със сирене, чесън и други компоненти след изпичане за допълнителен вкус.

Необходими продукти:

  • 1 средна зелка (около 1.5 кг);
  • 4 големи домата (или 400 мл доматено пюре);
  • 2 ч.л. червен пипер;
  • 1 ч.л. захар;
  • 100 мл олио;
  • 1/2 ч.л. черен пипер;
  • сол на вкус;
  • 100 мл вода.

Виж още: Лятна манджа

Приготвяне на прясно зеле с домати

Първо подгответе всички продукти, от които ще имате нужда. Нарежете зелето на тънки ивици, а доматите обелете и настържете (ако използвате пресни).

След това в голям тиган загрейте олиото и добавете нарязаното зеле. Разбърквайте енергично, за да се покрие добре с мазнината и подправките. Гответе го така около 10-12 минути на умерен огън, като периодично размесвате съдържанието.

Скоро елето ще започне да омеква и леко да се свива. В този момент добавете и настърганите домати (или доматеното пюре), захарта, червения пипер, черния пипер и сол на вкус. Захарта ще балансира киселинността на доматите и ще направи ястието по-меко на вкус.

Оставете сместа да къкри още 5 минути, след което прехвърлете всичко в тава за печене. Добавете около 100 мл вода, за да не изсъхне зелето по време на печенето, и покрийте с алуминиево фолио. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.

След изпичане махнете фолиото и върнете тавата във фурната за още 10-15 минути, за да се получи лека коричка. Готовото прясно зеле с домати трябва да е с наситен цвят, меко и с добре балансиран вкус. Сервирайте топло, самостоятелно или като гарнитура.

Виж още: Оригинална имамбаялдъ

Кратки съвети:

  • може да добавите малко ориз към зелето за по-плътен вкус и засищащ ефект.
  • ако искате пикантен вкус, добавете люта чушка или щипка лют пипер преди печене.

Това прясно зеле с домати на фурна е истинското доказателство, че и най-обикновените продукти могат да се превърнат във вкусно и обичано ястие. Тази традиционна рецепта още вднъж ни показва, че дори и от два зеленчука може да приготвите нещо толкова вкусно и леко, подходящо за всеки сезон.

Виж още: Спаначена крем супа

снимка: личен архив

Още от категорията
Последни