Комбинацията от прясно зеле със свинско месо е класика, която няма нужда от представяне, въпреки че „по-големия й брат“, а именно свинско с кисело зеле, я бие по точки.
В този вариант ястието, запазва свежестта на прясното зелето, но позволява и на месото да отдаде своя аромат.
Ето как да приготвите рецептата, без излишно суетене и без „да се забравяте в кухнята“.
Необходими продукти за прясно зеле със свинско
- 1 кг свинско месо (гърди, врат или ребра)
- 1 малка глава прясно зеле
- 2 глави стар лук
- 3 скилидки чесън
- 2 домата или 100 мл доматен сок
- 1 морков
- 2 с.л. олио
- 1/2 ч.л. червен пипер
- сол и черен пипер по вкус
- 1 дафинов листа
- 2-3 зърна черен пипер
Начин на приготвяне на прясно зеле със свинско
Нарежете месото на средни парчета, зелето почистете и нарежете на кубчета, като за салата. Лукът нарежете на полумесеци, а чесънът, на филийки. Ако използвате морков, го нарежете дребно, доматите обелете и настържете, ако нямате доматено пюре.
В дълбока тенджера загрейте мазнината и първо запържете месото на умерен огън, докато се запечата. После добавете лукът и чесънът и ги задушете за няколко минути, след което прибавете червения пипеи разбъркайте бързо.
Ако имате морков, го добавете го на този етап. После сложете доматите или доматеното пюре и разбъркайте добре, за да облеете месото и лука. Добавете сол, черен пипер, дафинов лист и зърна черен пипер.
Виж още: Яхния от свинско със сини сливи
Разбъркайте всичко и ако има нужда, долейте вода, след което намалете огъня, покрийте с капак и оставете да къкри на слаб огън около 40-60 минути. Целта е зелето да омекне, а месото да стане сочно и ароматно.
Ако в края, ястието изглежда твърде сухо, добавете малко вода и оставете да поври още 5-10 минути. Преди сервиране може да поръсите с пресен магданоз или малко чубрица.
Виж още: Свинско по ловджийски
Прясното зеле със свинско месо е рецепта, която е истинска подгласничка на класическото свинско с кисело зеле, но това не прави ястието по-малко вкусно. Опитайте този вариант, добавете свой собствен щрих, и скоро от кухнята ще се носи ухание, което може и да не искате да споделите с друг 🙂

