Приготвеното на фурна прясно зеле, е този ястия, които редовно присъстват есенно време, едновременно простичко, но с един основен зеленчук, но изключително вкусно в завършен вид.
В това ястие не е претендент за гурме надпревара, но е хранително, и носи онова усещане, което само домашо приготвената храна може да ни даде.
Няма значение дали ще бъде сервирано като самостоятелно постно ястие или като гарнитура към месо, прясното зеле, досготвено на фурна е избор, с който няма да сбъркате.
Необходими продукти за прясно зеле на фурна
- 1,5 кг. прясно зеле
- 300 г домати (или доматен сок)
- 100 мл. олио
- сол по вкус
- 1 ч.л. червен пипер
Начин на приготвяне на прясно зеле на фурна
Изберете свежо зеле, с плътни листа и характерен леко сладникав аромат. Зелето се измива, след което се нарязва на кубчета, като за салата.
В дълбок съд се слага малко мазнина и се добавят нарязаното зеле заедно с малко сол. Разбърква се добре, за да може мазнината да обгърне и след запържване се добавят настърганите домати или доматен сок.
Те ще внесат киселинност, която прекрасно се съчетава със сладостта на зелето. Ако разполагате с домашни консервирани домати, те ще подсилят повече вкуса на ястието, Следва да подправитеи червеният пипер.
Виж още: Кисело зеле в буркани без варене
Наливате топла вода, която ще помогне зелето да се задуши и да омекне равномерно. Всичко се разбърква добре и се оставя да къкри на котлона за кратко.
След като зелето се е задушено, тавата се поставя в предварително загрята фурна на 180 градуса.Пече се около 40 минути или до готовност.
Когато зелето е готово, то трябва да бъде меко, но не разварено, със слаба коричка от запичането. По желание гарнирайте с пресен магданоз.
Прясно зеле на фурна е едно от онези ястия, които показват колко вкусна може да бъде една манджа с един единствен основен продукт и малко подправки.
Виж още: Как да разпознаем зеле Кьосе
снимка: личен архив

