Манджата от прясно зеле в тенджера е една от онези вкусни гозби, без които не минава и една есен без да бъде приготвена.
Ниско калоричния профил на ястието го прави предпочитано сред хората, а минимално използваните продукти улеснява домакините още повече.
Ето как да го приготвите бързо и лесно, в един единствен съд, без много цапане, но с перфектен краен резултат.
Необходими продукти
- 1 зелка
- 2 моркова;
- 4 домата или 300 г домати от консерва
- 3 скилидки чесън
- 100 мл олио
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 дафинови листа
- сол на вкус
Виж още » Прясно зеле със свинско
Начин на приготвяне на прясно зеле в тенджера
Нарежете зелето на ивици ил икубчета, а морковите обелете и настържете или на ситно ренде. Скилидките чесън нарежете на ситно.
В голяма тенджера загрейте олиото на умерен огън. Добавете чесъна и след като започне да се запържва прибавете морковите.
Когато зеленчуците омекнат, поръсете ги с червения пипер и бързо разбъркайте, а веднага след това сложете доматите.
Виж още » Постно прясно зеле на фурна
Щом сосът започне леко да се сгъстява, добавете зелето и гответе докато омекне. Тук идва моментът в който може да добавите един дафинов лист. След това залейте с топла вода и намалете котлона, като оставите зелето да къкри бавно.
На финала опитайте и при нужда коригирайте със сол или червен пипер. Когато зелето е готово, махнете тенджерата от котлона и оставете ястието да почине преди сервиране.
Така приготвеното прясно зеле е здравословно ястие, подходящо за всички, които спазват диета или хранителен режим или за тези, които просто го обичат.
Не пропускайте да приготвите и това вкусно прясно зеле с домати
снимка: личен архив

