12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Прясно зеле в тенджера

Манджата от прясно зеле в тенджера е една от онези вкусни гозби, без които не минава и една есен без да бъде приготвена.

Ниско калоричния профил на ястието го прави предпочитано сред хората, а минимално използваните продукти улеснява домакините още повече.

Ето как да го приготвите бързо и лесно, в един единствен съд, без много цапане, но с перфектен краен резултат.

Необходими продукти

  • 1 зелка
  • 2 моркова;
  • 4 домата или 300 г домати от консерва
  • 3 скилидки чесън
  • 100 мл олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 дафинови листа
  • сол на вкус

Виж още » Прясно зеле със свинско

Начин на приготвяне на прясно зеле в тенджера

Нарежете зелето на ивици ил икубчета, а морковите обелете и настържете или на ситно ренде. Скилидките чесън нарежете на ситно.

В голяма тенджера загрейте олиото на умерен огън. Добавете чесъна и след като започне да се запържва прибавете морковите.

Когато зеленчуците омекнат, поръсете ги с червения пипер и бързо разбъркайте, а веднага след това сложете доматите.

Виж още » Постно прясно зеле на фурна

Щом сосът започне леко да се сгъстява, добавете зелето и гответе докато омекне. Тук идва моментът в който може да добавите един дафинов лист. След това залейте с топла вода и намалете котлона, като оставите зелето да къкри бавно.

На финала опитайте и при нужда коригирайте със сол или червен пипер. Когато зелето е готово, махнете тенджерата от котлона и оставете ястието да почине преди сервиране.

Така приготвеното прясно зеле е здравословно ястие, подходящо за всички, които спазват диета или хранителен режим или за тези, които просто го обичат.

Не пропускайте да приготвите и това вкусно прясно зеле с домати

снимка: личен архив

Още от категорията
Последни