15.6 C
София
събота, 17 май, 2025

Празнична питка

Празнична питка, домашно приготвена, мека като памук, вкусна с мирис на масло… едва ли има някой, който може да й устои. Било то за за празник, сватба, рожден ден или по някакъв друг повод, тази погача ще ви очароива с невероятния си вкус и блажено ухание.

Ако наближават празнични дни, това е чудесен повод да приготвите пухкава празнична питка домашна с масълце за вашите близки, с която ще спечелите сърцата на всички около масата.

Необходими продукти за питката:

  • 550-600 гр. бяло брашно;
  • 2 бр. яйца;
  • 1 жълтък;
  • 270 мл. прясно мляко;
  • 100 мл. олио;
  • 11-12 гр. мая за хляб (или 21 гр. прясна мая);
  • захар;
  • сол;
  • сусам за поръсване;
  • мак;
  • меко масло.

Виж още: Рецепта за тутманик

Начина на приготвяне на празнична питка

празничка погача

Стоплете в купа прясното мляко толкова, че като потопите пръст да е приятно топло (не горещо). Прибавете към топлото мляко 2 ч.л. захар, маята и 3 с. л. брашно, разбъркайте, покрийте с кърпа и оставете за 10-15 мин. да се активира маята. След това към нея прибавете солта, олиото, яйцата и разбъркайте. Прибавяйте постепенно брашно и омесете меко тесто.

Прехвърлете в намазнена купа тестото, покрийте го с фолио и кърпа и го оставете за около час да втаса (за да удвои обема си). Премесете тесто след като е втасало и го разделете на 16 топки, които трябва да разточите на кръгове в последствие.

Намажете всеки кръг с масло и направете разрез от центъра към края му. След това го го оформете като розичка.

Оформете малки розички, като навивате всеки кръг от широкия към тесния край. Подредете оформените части в намаслена тава и ги оставете да втасат още 30 минути.

празнична питка

Намажете повърхността с жълтък, поръсете със сусам или мак, и изпечете питката в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35–40 минути.

Задължително след като погачата е готова, я оставете да си почине 10 минути преди разчупване.

Готовата празнична питка е не само вкусно допълнение към трапезата! Всяко парче носи аромата на прясно изпечено тесто, нежността на маслото и топлината на жеста, с който е поднесена. Независимо от повода, тази питка със сигурност ще събере усмивки около масата и ще остави трайна следа в спомените на вашите близки.

снимки: личен архив

Да ви е сладко!

Виж още: Кренвиршки

Още от категорията
Последни