12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Постно прясно зеле на фурна

Постно прясно зеле на фурна е от тези манджи, които се приготвят най-често наесен, когато свежите зелки плъзнат по пазарите.

Приготвено във фурна, това ястие е леко, вкусно и подходящо за обедно или вечерно меню. То е идеален избор по време на пости и перфектна храна за любителите на здарословното хранене, тъй като е ниско калорично.

Необходими продукти за постно прясно зеле на фурна

  • 1,5 кг. прясно зеле
  • 200 г моркови
  • 200 г лук
  • 300 г пресни домати или домати от консерва
  • 80 мл. олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • сол по вкус и черен пипер по вкус
  • щипка захар
  • 1 дафинов лист
  • 1 връзка магданоз ( за гарниране)

Мариновано зеле

Начин на приготвяне на постно прясно зеле на фурна

Зелето се почиства от външните листа и се нарязва като за салата или на ивици. В дълбока тенджера се загрява олиото и в него се задушава ситно нарязаният лук.

След като стане златист, се добавят настърганите моркови и се готвят още няколко минути, докато омекнат и отделят своята сладост.

Добавя се червения пипер при непрекъснато разбъркване за да не загори, а след това веднага се прибавят доматите. Ако използвате пресни, те трябва предварително да бъдат обелени и настъргани, а ако са от консерва, най-добре да са пасирани.

Виж още: Прясно зеле с домати на фурна

После се добавя и нарязаното зеле, разбърква се и не след дълго се овкусява със солта, черният пипер, щипката захар и сле слага един дафинов лист. Налива се водата около 1 ч.ч. вода, и съдът се захлупва. Ястието се оставя да къкри на слаб огън около 20 минути, докато зеле омекне наполовина.

След това сместа се прехвърля в голяма тава, разпределя се равномерно и се поставя в предварително загрята на 180 градуса фурна. Пече се за около 30-40 минути или до готовност. През последните 10 минути фурната може леко да се увеличи, за да запечете ястието.

Виж още: Постно зеле с домати

Може да добавите още малко вода преди печенето, за по-сочен вариант на ястието. Сервира се по желание с с нарязан пресен магданоз, за свежест и контраст.

Постно прясно зеле се сервира както топло, така и студено, тък като вкусът му остава наситен и балансиран, балгодарение на свежия му аромат и правилно подбраните подправки. То се допълва чудесно от бучка бяло осирене, чесън и домашен хляб.

Виж още: Парена туршия с моркови и зеле

снимка: личен архив

Още от категорията
Последни