Постно прясно зеле на фурна е от тези манджи, които се приготвят най-често наесен, когато свежите зелки плъзнат по пазарите.
Приготвено във фурна, това ястие е леко, вкусно и подходящо за обедно или вечерно меню. То е идеален избор по време на пости и перфектна храна за любителите на здарословното хранене, тъй като е ниско калорично.
Необходими продукти за постно прясно зеле на фурна
- 1,5 кг. прясно зеле
- 200 г моркови
- 200 г лук
- 300 г пресни домати или домати от консерва
- 80 мл. олио
- 1 ч.л. червен пипер
- сол по вкус и черен пипер по вкус
- щипка захар
- 1 дафинов лист
- 1 връзка магданоз ( за гарниране)
Начин на приготвяне на постно прясно зеле на фурна
Зелето се почиства от външните листа и се нарязва като за салата или на ивици. В дълбока тенджера се загрява олиото и в него се задушава ситно нарязаният лук.
След като стане златист, се добавят настърганите моркови и се готвят още няколко минути, докато омекнат и отделят своята сладост.
Добавя се червения пипер при непрекъснато разбъркване за да не загори, а след това веднага се прибавят доматите. Ако използвате пресни, те трябва предварително да бъдат обелени и настъргани, а ако са от консерва, най-добре да са пасирани.
Виж още: Прясно зеле с домати на фурна
После се добавя и нарязаното зеле, разбърква се и не след дълго се овкусява със солта, черният пипер, щипката захар и сле слага един дафинов лист. Налива се водата около 1 ч.ч. вода, и съдът се захлупва. Ястието се оставя да къкри на слаб огън около 20 минути, докато зеле омекне наполовина.
След това сместа се прехвърля в голяма тава, разпределя се равномерно и се поставя в предварително загрята на 180 градуса фурна. Пече се за около 30-40 минути или до готовност. През последните 10 минути фурната може леко да се увеличи, за да запечете ястието.
Виж още: Постно зеле с домати
Може да добавите още малко вода преди печенето, за по-сочен вариант на ястието. Сервира се по желание с с нарязан пресен магданоз, за свежест и контраст.
Постно прясно зеле се сервира както топло, така и студено, тък като вкусът му остава наситен и балансиран, балгодарение на свежия му аромат и правилно подбраните подправки. То се допълва чудесно от бучка бяло осирене, чесън и домашен хляб.
Виж още: Парена туршия с моркови и зеле
снимка: личен архив

