На 14 октомври се почита света Петка Търновска (Параскева Епиватска) и в много райони на страната се приготвя обредна питка за Петковден, която се поставя в центъра на трапезата.
Макар в различните краища на страната съставът и формата да се различават, основният замисъл остава един и същ – питката да е замесена с желание, да е добре втасала и изпечена така, че да бъде пухкава и вкусна.
Традиционно се използват обикновени съставки, като брашно, вода, мая и малко мазнина, а украсата и начинът на оформяне придават празничния й вид.
Необходими продукти за питка за Петковден
- 700 г бяло брашно
- 20 г прясна мая (или 10 г суха)
- 2 чаени лъжички захар
- 1 чаена лъжичка сол
- 4 яйца (жълтъка от едното за намазване)
- 300 мл прясно мляко, затоплено
- 100 г разтопено краве масло
- 1 супена лъжица оцет (за еластичност на тестото)
- сусам и/или маково семе за поръсване
Начин на приготвяне на питка за Петковден
Брашното се пресява два пъти, за да се обогати с въздух. Това спомага за по-доброто развитие на глутена и прави тестото по-меко.
Млякото се затопля без да се прегрява и в малка купичка се разтваря маята с част от топлото мляко, захарта, две супени лъжици брашно и 1 с.л. оцет. Сместа се оставя на топло място за около десет минути, докато се активира и започне да образува пяна.
През това време в по-голяма купа се разбиват яйцата и солта след което се добавя мазнината. В активираната мая се прибавя останалото мляко и се започва постепенно добавяне на брашното. Замесва се гладко и еластично тесто, като при нужда се добавя малко вода.
Тестото трябва да е меко, но да не лепне по ръцете. Меси се около десет минути, след което се оформя на топка и се поставя в купа, завива се с кърпа и се оставя на топло място да втаса за един час, докато удвои обема си.
Виж още: Питка Слънце
След втасване се премесва и се разделя на топки, с които да оформите питката в желаната от вас форма. За празнична питка обикновено се ползва кръгла тава с диаметър около 28-30 сантиметра.
Може да се направят плитки, топчета или розички от отделни части на тестото, които да се подредят в красив вид. Центърът често се оформя като слънце или с централна топка, а около нея се нареждат равномерно останалите.
По желание може да се остави малко тесто за украса, например напречно разположени ивици или малки фигурки напрвени от него. Така питката придобива завършен и привлекателен вид.
Виж още: Содена питка
След оформянето питката се оставя за 30 минути за второ втасване и преди печене се намазва с разбития жълтък, за да се получи равномерен златист цвят след изпичане.
Фурната се загрява предварително на 180 градуса и печете за около 35-40 минути до готовност. След изваждане от фурната се напръсква с вода, за да омекне коричката и се покрива с чиста кърпа за да изстине по-бавно.
Обредната питка се поставя в центъра на трапезата и се разчупва, а не се реже. В някои региони се поставя в средата малко купичка с мед шарена сол, което символизира пожелание за здраве и благополучие.
Домашната питка за Петковден е резултат от внимателно подбрани съставки и правилно следвани стъпки, като се започне от замесването и стигне чак до печенето, затова и отделете нужото време.
Прегледайте рецептата и за тези страхотно вкусни и пухкави питки със сирене и кашкавал.
Не забравяйте да честитите на имениците с тези оригинални пожелания за Петковден.
снимка: личен архив

