Приготвянето й не изисква сложни техники и много време, а резултатът остава меко казано прекрасен. Затова не чакайте повече а запретенете ръкави!
Необходими продукти:
- 3 червени чушки
- 3 зелени чушки
- 2 средни патладжана
- 2 тиквички
- 2 домата
- 1 голяма глава лук
- 3 скилидки чесън
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. лют пипер (по желание)
- 1 ч.л. захар
- 4 с.л. олио
- сол на вкус
- магданоз за поръсване
Виж още: Класически пълнени чушки
Приготвяне на пиперена лятна манджа
Започнете най-напред като измийте всички зеленчуци хубаво с вода. Чушките се почистват от дръжките и семките, след което се нарязват на едри парчета или кубчета. Тиквичките се измиват и нарязват с кората, а пък патладжаните се нарязват на кубчета и се посоляват, за да могат да пуснат горчивия си сок.
Така след около 15 минути ги изплакнете и подсушете с кухненска хартия. Лукът обелете и нарежете на тънки полумесеци, а скилидките чесън счукайте.
След това в дълбока тенджера загрейте олиото и запържете лука на умерен огън до златисто. Добавете чесъна и разбъркайте за около 30 секунди или докато освободи аромата си. Прибавете нарязаните чушки и гответе около 5 минути, като разбърквате периодично.
Добавете тиквичките и патладжаните. Разбъркайте добре всички зеленчуци, сложете капака и оставете да се задушават за около 10 минути, като разбърквате от време на време. Ако е необходимо, може да добавите 50-70 мл вода, за да не се запържат прекалено много.
През това време обелете доматите, нарежете ги на дребно и ги добавете към зеленчуковата смес. Овкусете с червен и черен пипер, сол и захар. Ако желаете манджата да се получи по-пикантна, добавете и малко лют пипер.
Така гответе още 15 минути без капак, за да се изпари излишната течност и сосът да може да се сгъсти. Накрая поръсете с пресен, ситно нарязан магданоз и свалете от огъня. Вече получилата се Манджата е готова за сервиране ароматна, цветна и изпълнена с вкус на лято.
Виж още: Пълнени тиквички с яца и сирене
Кратки съвети:
- ако не обичате ципата и за по-приятно усещане, може да изпечете чушките предварително и да ги обелите, преди да ги добавите към манджата;
- може да сервирате ястието топло или охладено, с парче сирене за максимално удоволствие от вкуса.
Пиперена лятна манджа е истинско удоволствие, подобно на класическата лятна манджа, която може да приготвите през лятото с най-обикновенни продукти.