24.8 C
София
събота, 14 юни, 2025

Пиперена лятна манджа

Пиперена лятна манджа е може би едно от най-освежаващите и вкусни ястия, който може да приготвите през топлите месеци.

Тя е идеалната комбинация от свежестта на пиперките и сезонните зеленчуци с леко пикантен вкус, която може да пробуди приятно сетивата на всеки.

Ястието зарежда с витамини и други полезни вещества, леко е и перфектно се кмбинира с добавено сирене.

Приготвянето й не изисква сложни техники и много време, а резултатът остава меко казано прекрасен. Затова не чакайте повече а запретенете ръкави!

Необходими продукти:

  • 3 червени чушки
  • 3 зелени чушки
  • 2 средни патладжана
  • 2 тиквички
  • 2 домата
  • 1 голяма глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1/2 ч.л. лют пипер (по желание)
  • 1 ч.л. захар
  • 4 с.л. олио
  • сол на вкус
  • магданоз за поръсване

Виж още: Класически пълнени чушки

Приготвяне на пиперена лятна манджа

Започнете най-напред като измийте всички зеленчуци хубаво с вода. Чушките се почистват от дръжките и семките, след което се нарязват на едри парчета или кубчета. Тиквичките се измиват и нарязват с кората, а пък патладжаните се нарязват на кубчета и се посоляват, за да могат да пуснат горчивия си сок.

Така след около 15 минути ги изплакнете и подсушете с кухненска хартия. Лукът обелете и нарежете на тънки полумесеци, а скилидките чесън счукайте.

След това в дълбока тенджера загрейте олиото и запържете лука на умерен огън до златисто. Добавете чесъна и разбъркайте за около 30 секунди или докато освободи аромата си. Прибавете нарязаните чушки и гответе около 5 минути, като разбърквате периодично.

Добавете тиквичките и патладжаните. Разбъркайте добре всички зеленчуци, сложете капака и оставете да се задушават за около 10 минути, като разбърквате от време на време. Ако е необходимо, може да добавите 50-70 мл вода, за да не се запържат прекалено много.

През това време обелете доматите, нарежете ги на дребно и ги добавете към зеленчуковата смес. Овкусете с червен и черен пипер, сол и захар. Ако желаете манджата да се получи по-пикантна, добавете и малко лют пипер.

Така гответе още 15 минути без капак, за да се изпари излишната течност и сосът да може да се сгъсти. Накрая поръсете с пресен, ситно нарязан магданоз и свалете от огъня. Вече получилата се Манджата е готова за сервиране ароматна, цветна и изпълнена с вкус на лято.

Виж още: Пълнени тиквички с яца и сирене

Кратки съвети:

  • ако не обичате ципата и за по-приятно усещане, може да изпечете чушките предварително и да ги обелите, преди да ги добавите към манджата;
  • може да сервирате ястието топло или охладено, с парче сирене за максимално удоволствие от вкуса.

Пиперена лятна манджа е истинско удоволствие, подобно на класическата лятна манджа, която може да приготвите през лятото с най-обикновенни продукти.

Още от категорията
Последни