11 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Пиле с кисело зеле и ориз

Пиле с кисело зеле и ориз е типично зимно ястие, чиито съставки се допълват чудесно, есенно-зимния период, точно поради което е толкова обичано за похапване през студените  месеци.

За направата му е необходимо да си намерите качествено кисело зеле и пилешко месо ако е възможно домашно.

А за да се получи един наистина добър и завършен вкус, по тази рецепта ще ви трябват също така праз лук и крива мерудия, които допълнително ще обогатят ястието.

Необходими продукти за пиле с кисело зеле и ориз

  • 800 г пилешко месо (бутчета, гърди или смесено)
  • 700 г кисело зеле
  • 60 г ориз
  • 2-3 стръка праз лук
  • 80 мл олио или 60 г масло
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1-2 клонки крива мерудия
  • 400 мл зелев сок или вода
Виж още:

Кисело зеле със свинско

Кисело зеле със свинско е едно от онези ястия, които свързваме с истинската зимна кухня - засищаща, ароматна и традиционна. Вкусът…

Начин на приготвяне на пиле с кисело зеле и ориз

Първо подгответе продуктите. Ако зелето е прекалено кисело или солено, измийте го с малко студена вода и го нарежете на тънки ивици. Праз лукът се нарязва ситно и в дълбока тенджера загрявате мазнината, след което запържвате праза до златисто.

Добавете червения пипер и разбъркайте бързо, за да не загори, а след това прибавете нарязаното зеле и гответе около 10 минути, докато омекне леко и се смеси с ароматите.

Добавете ориза, разбъркайте и сложете кривата мерудия. За по-богат вкус, може да добавите и щипка пушен пипер. Пилешкото месо се запича леко в отделен съд, след което се прехвърля при зелето и ориза.

Виж още » Пиле с кисело зеле

Разбъркайте и добавяте зелевия сок (или вода), покривате с капак и оставете всичко да къкри на слаб огън около 15-20 минути. След това сместа се изсипва в тавичка и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-35 минути, докато оризът се свари напълно и течността се абсорбира.

Ако желаете по-запечен вид на ястието, увеличете температурата в последните минути, за да получите малка златиста коричка. Преди поднасяне оставете ястието да престои 10-15 минути, за да се слеят ароматите.

Ако търсите класическо българско блюдо с характер и душа, това е вашият избор за пълноценно, ароматно и наистина вкусно ястие. Може да го поднесете с кисели люти чушлета и прясно пукани люти чушки.

Виж още » Постно прясно зеле на фурна

снимка: личен архив

Още от категорията
Последни