Ястието пилешко роле е чудесен пример, как добре познати съставки могат да се превърнат в нещо специално.
Крехкото пилешко филе, съчетано с нежния вкус на топено сирене и аромата на пресен спанак, придава усещане за домашен уют, но в същото време може да бъде пример за изискано блюдо.
Необходими продукти за 4 порции пилешко роле
- 4 броя пилешки гърди (без кожа и кост)
- 200 гр. пресен спанак (може и замразен, но добре отцеден)
- 150 гр. топено сирене (натурално или с вкус по избор)
- 2 скилидки чесън
- 1 с.л. масло
- 1 с.л. олио
- сол и черен пипер по вкус
- червен пипер (по желание)
- клечки за зъби и/или кухненски конец за завиване
- 100 мл. готварска сметана (за сос)
Начин на приготвяне на пилешко роле
Първата и най-важна стъпка е правилното оформяне на филетата. Всяко филе от пилешки гърди се разрязва напречно, така че да се получи голямо парче месо с равномерна дебелина, не повече от 1 см. Ако някъде месото е по-дебело, леко го начукайте с дървено чукче, като го поставите между два листа прозрачно фолио.
Овкусете филетата от двете страни със сол, черен пипер и, ако желаете, щипка червен пипер. Оставете ги да престоят 10-15 минути, докато приготвяте плънката.
Приготвяне на плънката със спанак и топено сирене
В тиган загрейте маслото и олиото на умерен огън. Добавете ситно нарязания чесън и го запържете за кратко, около 30 секунди, без да покафенява. Прибавете измития и нарязан спанак или добре отцедения замразен… Задушавайте, докато омекне напълно и водата се изпари. Това отнема около 5-6 минути.
Навиване и фиксиране на ролето
Върху всяко пилешко филе сложете по 1-2 супени лъжици от спаначената плънка и парченца топено сирене. Навийте стегнато на руло, като внимавате да не излиза плънката отстрани. Закрепете с клечки за зъби или завържете внимателно с конец за печене.
Ако искате допълнителен вкус и цвят, можете да поръсите рулата отвън с червен пипер и малко черен пипер.
Печене
Има няколко начина да приготвите ролето, в тиган, във фурна или комбинация от двете. Ето една надеждна и вкусна техника:
Запечатване в тиган
В тиган с малко мазнина запържете ролатата от всички страни, докато получат златиста коричка. Това ще помогне да се запазят сочни отвътре и ще придаде приятен аромат.
Печене във фурна
След запечатване, прехвърлете ролетата в тава, покрита с хартия за печене или леко намазнена. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-25 минути. Ако искате сос, можете да залеете ястието със 100 мл. готварска сметана през последните 10 минути от печенето.
Виж още: Бабина пилешка супа
Поднасяне и гарниране
Готовите ролета извадете от фурната и оставете да починат 5 минути, преди да отстраните клечките или конците. Нарежете на кръгчета и подредете върху чиния. Могат да се поднесат както топли, така и охладени.
Подходящи гарнитури:
- картофено пюре или сотирани картофи;
- задушени зеленчуци – моркови, броколи, грах;
- зелена салата с лимонов дресинг;
- ориз с масло и магданоз.
Без значение дали търсите рецепта за делнична вечеря или за специален повод, това пилешко роле ще внесе вкус и уют на масата, а най-хубавото е, че с малко търпение и усмивка, то може да превърне в любим семеен хит.
снимки: личен архив


