Пилешки хапки с корнфлейкс на фурна са именно такова ястие, което на пръв поглед е семпло, но зад крехката пилешка сърцевина, обгърната в златиста и хрупкава коричка, се крие симфония от контрасти.
Това е рецепта, която не изисква сложна техника, а резултатът надминава очакванията. Освен това, тя предлага възможност за игра с подправки, сосове и гарнитури, което я прави изключително адаптивна към различни вкусови предпочитания.
Пилешките хапки с корнфлейкс са и перфектна алтернатива на пържените храни. Приготвени на фурна, те запазват хрупкавостта си без излишна мазнина. Така се превръщат в подходящо ястие и за хора, следващи по-здравословен режим. Това е рецепта, която демонстрира как нещо семпло може да бъде издигнато до изтънчено удоволствие само с малко въображение и внимание към детайла.
Необходими продукти за около 4 порции пилешки хапки с корнфлейкс на фурна:
За хапките:
- 500 гр. пилешко филе (гърди или бон филе)
- 2 яйца
- 2 с.л. прясно мляко
- 100 гр неподсладен корнфлейкс
- 50 гр галета (по избор)
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. чесън на прах
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1.2 ч.л. куркума (по желание за цвят)
- 2 с.л. олио или зехтин
За мариноване (по избор):
- 2 с.л. кисело мляко
- 1 ч.л. горчица
- 1 ч.л. лимонов сок
- щипка сол
Виж още: Пилешки бутчеста с ориз на фурна
Приготвяне на пилешки хапки с корнфлейкс на фурна
Подготовка на месото
Започва се с почистване на пилешките гърди от жили и мазнини. Нарязват се на еднакви парчета с форма на хапки, приблизително 3-4 см. дълги. Ако желаете да се получат още по-сочни хапки, месото може да се маринова в кисело мляко, горчица и лимонов сок за около 30 минути. Това значително подобрява текстурата и ароматите.
Подготовка на панировката
Корнфлейксът се смила, но не прекалено фино. Целта е да се запази част от неговата структура, за да придаде хрупкавост. Това може да се постигне чрез поставянето му в плик и смачкване с точилка или с помощта на кухненски робот. Към него се добавя галетата, подправките (червен пипер, чесън на прах, черен пипер, куркума и сол) и се разбърква добре.
Приготвяне на яйчената смес
В отделна купа се разбиват яйцата с млякото до хомогенна смес. Това ще помогне на панировката да полепне добре по месото. Яйчната смес играе ролята на лепило между хапката и златистата обвивка.
Панировка
Всяка хапка се потапя първо в яйчената смес, след това щедро се овалва в панировката от корнфлейкс. За по-плътен резултат може да се повтори процесът още веднъж , яйце и отново корнфлейкс. Хапките се подреждат върху тава, покрита с хартия за печене.
Печене
Фурната се загрява предварително на 200 градуса. Всяка пилешка хапка леко се намазва с олио или зехтин отгоре с помощта на четка. Това спомага за получаване на златиста и хрупкава коричка. Хапките се пекат за около 20-25 минути, като се обръщат на половината време за равномерно изпичане. При желание за още по-наситена хрупкавост, може да се използва функция с вентилатор в последните 5 минути.
С какво да сервираме пилешките хапки
Така приготвени, тези пилешки хапки с корнфлейкс на фурна са изключително универсални за поднасяне. Те могат да се сервират с класическа гарнитура като свежа зелена салата, картофено пюре или печени зеленчуци. В комбинация с различни сосове те придобиват различен характер:
- С медено-горчичен сос – за сладко-пикантно усещане
- С чеснов йогурт – за по-освежаващ вкус
- С барбекю сос – за пушен акцент
- С доматен сос с босилек – за италиански привкус
Също така, тези хапки са подходящи за парти меню, кутия за обяд, детско тържество или пикник сред природата.
Тази рецепта за пилешките хапки с на фурна не изисква опит, а само желание за нещо различно. Рецепта, която вдъхновява и доказва, че вкусът понякога се крие в лесно приготвените ястия
Виж още: Пилешки дробчета по селски