21.8 C
София
събота, 14 юни, 2025

Пилешки хапки в еър фрайър

Пилешки хапки в еър фрайър са съвременно кулинарно изкушение, което се приготвя изключително бързо, вкусно е и най-вече здравословно, тъй като липсва мазнината, която се използва в класическите пилешки хапки.

С хрупкава коричка отвън и сочно месо отвътре, те са отличен избор както за обяд, така и за вечеря.

Тези хапки от пилешко в еър фрайър може да се превърнат в любимото ястие на цялото ви семейство, ако следвате рецептата.

Необходими продукти за 4 порции пилешки хапки в еър фрайър:

  • 500 гр. пилешко филе
  • 2 яйца
  • 100 гр. галета
  • 50 гр. настърган пармезан (по желание)
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • 1 ч.л. сол
  • ½ ч.л. черен пипер
  • 2 с.л. зехтин или олио

Виж още: Пилешки хапки с корнфлейкс на фурна

Начин на приготвяне на пилешки хапки в еър фрайър

Започнете с нарязването на пилешкото филе на малки хапки с приблизително еднакъв размер, около 2-3 сантиметра. Така ще успеете да осигурите равномерно изпичане на всички парчета, без някои да останат сурови, а други прегорени.

Когато вече сте нарязали месото, го подсушете с кухненска хартия, за да се премахне излишната влага, така ще се спомогне за по-хрупкава текстура след изпичане.

В дълбока купа разбийте яйцата, докато станат еднородни. В още една отделна купа пък смесете галетата, настъргания пармезан, червения пипер, чесъна на прах, солта и черния пипер.

Добавете и 1-2 супени лъжици зехтин към купата със сухата смес и я разбъркайте  добре с вилица. Тази стъпка ще помогне на галетата да покафенее равномерно по време на готвене, като ще придаде още по-златиста и хрупкава коричка на пилешките хапки.

Виж още: Пилешки крилца на фурна

След това вземете по една пилешка хапка и я потопете първо в разбитото яйце, така че да се покрие изцяло. След което я овалвайте обилно в панировката от галета и подправки. Притискайте леко, за да залепне добре панировката към месото.

Подредете оваляните пилешки хапки в кошницата на еър фрайъра, като се стараете да не се допират една до друга. Така ще се изпекат по-добре и коричката ще остане по-хрупкава. Настройте уреда на 190 градуса и гответе за 10 до 15 минути.

На половината от времето внимателно обърнете всяка хапка, за да се изпекат равномерно от всички страни. Като ако пожелаете по-наситена хрупкавост, може леко да напръскате хапките с още малко зехтин, преди да ги върнете в уреда и поднесете.

Полезни съвети перфектните панирани хапки в еър фрайър

  • За по-сочни пилешки хапки използвайте пилешко месо от бутче, вместо филе;
  • Поднесете хапките с млечен сос, чесново айоли или домашна барбекю глазура за още по-интензивен и различен вкус.

Тези пилешки хапки в еър фрайър са идеалното съчетание между здравословно и вкусно хранене. Те се приготвят бързо, без излишна мазнина, и са подходящи както за делнични вечери, така и за гости. Насладете се на всяка хрупкава хапка, приготвена с грижа към вшето здраве и удоволствие.

Виж още: Пилешки кюфтета

Още от категорията
Последни