Тези пилешки дробчета с лук по селски са страхотни на вкус, защото съчетават идеално месния компонент с подбрани градински зеленчуци и подправки.
Именно в това се крие чарът на рецептата, в начина по който се приготвят с обикновени продукти, но съчетани правилно, за да извлекат най-доброто от тях.
Необходими продукти
- 700 г пилешки дробчета
- 1 червена и 1 зелена чушка
- 1 домат или 2 с.л. доматено пюре
- 200 г лук
- 50 мл олио
- 100 мл бяло вино (по желание)
- 1 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. чубрица
- пресен магданоз
Начин на приготвяне на пилешки дробчета с лук по селски
Дробчета се почистват внимателно от жили и се измиват добре, след което се оставят да се отцедят. Междувременно лукът се обелва и нарязва на полумесеци.
Виж още » Пилешки дробчета по селски: класическа рецепта
Подправките се приготвят предварително, за да се добавят в точния момент, когато дробчетата започнат да се запечатват.
В дълбок тиган се загрява олиото на умерен огън. Лукът се поставя и се задушава, докато стане прозрачен и леко златист, след което се прибавят нарязаните на ивици чушки и настъргания домат или доматено пюре.
Не бива да се готви бързо, по-бавното готвене извежда естествената сладост на продуктите. След това се прибавят пилешките дробчета и се разбъркват, за да се запечатат равномерно от всички страни.
Виж още » Пилешка яхния със зелен фасул и картофи
В този момент се добавят солта, червеният и черният пипер, заедно с чубрицата. Когато дробчетата променят цвета се добавя виното (то не е задължително, но придава фин аромат и прави ястието наситено на вкус). Тиганът се похлупва и ястието се оставя да къкри още 10 минути на слаб огън.
След като сосът се редуцира и стане приятно гъст, съдът се сваля от котлона. Преди сервиране се поръсва с нарязан пресен магданоз за свежест и аромат.
Приготвените по тази рецепта пилешки дробчета с лук по селски, са идеалното мезе или предястие за есенно-зимния сезон.
Виж още » Пилешки бутчета с картофи на фурна

