12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Пилешки дробчета с лук по селски

Тези пилешки дробчета с лук по селски са страхотни на вкус, защото съчетават идеално месния компонент с подбрани градински зеленчуци и подправки.

Именно в това се крие чарът на рецептата, в начина по който се приготвят с обикновени продукти, но съчетани правилно, за да извлекат най-доброто от тях.

Необходими продукти

  • 700 г пилешки дробчета
  • 1 червена и 1 зелена чушка
  • 1 домат или 2 с.л. доматено пюре
  • 200 г лук
  • 50 мл олио
  • 100 мл бяло вино (по желание)
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. чубрица
  • пресен магданоз

Начин на приготвяне на пилешки дробчета с лук по селски

Дробчета се почистват внимателно от жили и се измиват добре, след което се оставят да се отцедят. Междувременно лукът се обелва и нарязва на полумесеци.

Виж още » Пилешки дробчета по селски: класическа рецепта

Подправките се приготвят предварително, за да се добавят в точния момент, когато дробчетата започнат да се запечатват.

В дълбок тиган се загрява олиото на умерен огън. Лукът се поставя и се задушава, докато стане прозрачен и леко златист, след  което се прибавят нарязаните на ивици чушки и настъргания домат или доматено пюре.

Не бива да се готви бързо, по-бавното готвене извежда естествената сладост на продуктите. След това се прибавят пилешките дробчета и се разбъркват, за да се запечатат равномерно от всички страни.

Виж още » Пилешка яхния със зелен фасул и картофи

В този момент се добавят солта, червеният и черният пипер, заедно с чубрицата. Когато дробчетата променят цвета се добавя виното (то не е задължително, но придава фин аромат и прави ястието наситено на вкус). Тиганът се похлупва и ястието се оставя да къкри още 10 минути на слаб огън.

След като сосът се редуцира и стане приятно гъст, съдът се сваля от котлона. Преди сервиране се поръсва с нарязан пресен магданоз за свежест и аромат.

Приготвените по тази рецепта пилешки дробчета с лук по селски, са идеалното мезе или предястие за есенно-зимния сезон.

Виж още » Пилешки бутчета с картофи на фурна

Още от категорията
Последни