Тази рецепта за пилешки дробчета по селски съчетава е по класическия метод, а приготвянето и е истинско удоволствие. Опитайте и разберете защо ще се влюбите отново в селската кухня.
- 500 гр пилешки дробчета;
- 2 глави лук;
- 3 скилидки чесън;
- 1 ч.л. червен пипер;
- 1 ч.л. черен пипер;
- 1 ч.л. сол;
- 2 с.л. олио;
- 100 мл бяло вино;
- 2 с.л. соев сос;
- 1 ч.л. захар;
- пресен магданоз за поръсване.
Начин на приготвяне на пилешки дробчета по селски
Измийте пилешките дробчета добре под студена вода, и внимателно премахнете евентуални жилки и останки от кожа. След това ги оставяте на страна, за да се отцедят добре. Подгответе лукът и чесънът, като го нарежете на ситно.
В голям тиган или тенджера загрейте олиото на средно висока температура. След като олиото се загрее, добавяте лука и чесъна. Така ги разбърквайте периодично, докато лукът стане прозрачен и мек, а чесънът започне да ухае приятно и леко да се златее. Този етап е важен, защото задушаването на лука и чесъна придават на ястието основния аромат, който ще се усети при всяка хапка.
Когато лукът и чесънът са готови, добавете пилешките дробчета в тигана. Разбъркайте отново добре, така че да се запържат равномерно от всички страни. Това ще осигури приятна златиста коричка и ще запази сочността на дробчетата. Запържете ги за около 10-15 минути, като не забравяте да ги бъркате, за да не изгорят.
Когато дробчетата са вече добре запържени, добавете червения и черния пипер, солта и захарта към тях. Захарта ще помогне да се балансират вкусовете и да се изведат още повече ароматите. След това добавете и соевия сос, който ще придаде още по-голяма дълбочина на вкуса и лека соленост. Отново разбъркайте добре, така че дробчетата да поемат всички подправки и сос.
Накрая налейте бялото вино в тигана с дробчета. Оставете ястието така да къкри на средно-ниска температура, докато се изпари алкохолът и сосът се сгъсти. Това ще позволи на вкусовете да се обединят и ще направи ястието още по-сочно. Виното също ще добави и лека киселинност, която ще балансира вкуса на дробчетата и ще направи ястието още по-ароматно.
Когато сосът вече се е сгъстил и дробчетата са се напоили с всички аромати, по-желание може да добавите и пресен магданоз за свежест и допълнителен цвят. Вече готово може да поднесете ястието горещо.
Тънкости и съвети:
- За по-сочни дробчета може да прибавите малко вода или бульон по време на готвенето, ако искате да получите по-гъст сос.
- Ястието ще се съчетае отлично с гарнитура от картофи, ориз или свежа салата.
- Като може да се сервира и с топъл хляб, който идеално ще абсорбира вкусният сос.
Пилешки дробчета по селски са вкусно ястие, което ще задоволи и на най-претенциозните вкусове. Насладете се на този специалитет, който е идеален за всяко семейно събиране или приятелска вечеря.
снимка: личен архив
Вижте още: