24.8 C
София
петък, 11 юли, 2025

Пилешки бутчета на фурна

Пилешки бутчета са едни от най-популярните и предпочитани части на, тъй като нежното месо с кожата, която при запичане става хрупкава е сред любимите на повечето от нас.

Печенето им на фурна доста опростява приготвянето им и премахва нуждата от пържене, което позволява на месото да остане сочно, а ароматът да се запази в соса.

В тази рецепта за пилешки бутчета на фурна използваме мариноване с кисело мляко, чесън и подправки.

Необходими продукти (за 4 порции)

  • 6-8 пилешки бутчета (около 1.2 кг.), долни с кожата

Марината:

  • 250 гр. кисело мляко
  • 30 мл. зехтин
  • 3-4 скилидки чесън, пресовани
  • 1/2 лимон (сок)
  • 1 ч.л. риган, 1 ч.л. чубрица, 1/2 ч.л. мащерка, босилек, розмарин, пушен червен пипер
  • сол и прясно смлян черен пипер по вкус

За печене:

  • 3 с.л. зехтин или олио
  • 3 с.л. вода или бира (по желание) – за сочност и аромат
  • масло – 30 гр. (по малко върху всяко бутче)

Виж още: Пилешки хапки в еър фрайр

Начин на приготвяне на пилешки бутчета на фурна

Подготовка и мариноване

Измийте и подсушете бутчетата добре, за да може маринатата да има добър контакт с месото.

В купа смесете киселото мляко, зехтина, пресования чесън, лимоновия сок и сухите подправки. Разбъркайте и добавете сол и черен пипер.

Потопете бутчетата в маринатата, като внимателно ги покриете отвсякъде.

Покрийте съда с фолио и приберете в хладилника за минимум 2 часа, най-добре за нощувка (8-12 ч.) – това ще ги направи по-крехки, а ароматите ще проникнат навсякъде.

Подготовка за печене

Загрейте фурната до 190 градуса. Покрийте тава с хартия за печене или леко намажете с мазнина.

Извадете бутчетата от маринатата и ги подредете в тава на разстояние едно от друго. Налейте 3 с.л. вода или най-добре бира в тавата, за да не загорят и накрая върху всяко бутче сложете по малко парче масло за по-сочна коричка.

Печене

Поставете тавата във фурната на средно ниво и печете за 45-60 минути, в зависимост от големината на бутчетата.

След 45 минути проверете, месото трябва да се отделя от кокала, а сокът да е без кръв.

При нужда допечете още 10-15 мин, като отстраните фолиото, ако е използвано, за по-хрупкава коричка.

Сервиране

Пилешки бутчета на фурна се допълват добре с  печени картофи, зеленчуков микс, свежа салата, дресинг или сос по избор.

Съвети за перфектно ястие

  • Използвайте кисело мляко – то омекотява месото и добавя кремообразност без излишни мазнини
  • Комбинирайте сухи подправки – риган, мащерка, пушен пипер придават ароматна коричка.
  • Парченца масло помагат за карамелизация и по-голяма сочност на бутчетата

Пилешки бутчета на фурна са поредното доказателство, че изискан вкус може да дойде от най-обикновени продукти в кухнята. С помощта на млечна марината, чесън, подправки и масло получавате сочно, ароматно и хрупкаво ястие, подходящо както за семейна вечеря, така и за специални поводи.

Виж още: Лесни пилешки крилца на фурна

Още от категорията
Последни