Пилешката яхния със зелен фасул и картофи е гозба, която умело няколко обикновени продукта, за да се превърнат в необикновено вкусноя ястие.
Зеленият боб е зеленчук, който често остава встрани от вниманието, но всъщност е изключително ценен. Когато е сварен и обвит в ароматен сос, бобът придобива крехка текстура, а картофите от своя страна внасят плътност.
Но ястието няма да е завършено без крехкото пилешко месо, което прави яхнията още по-вкусна и пълноценна.
Необходими продукти за 4-5 порции с пилешка яхния със зелен фасул и картофи
- 500 г пилешко месо
- 400 зелен фасул
- 4 картофа
- 1 глава лук
- 2 моркова
- 2 домата или 100 мл. доматен сок
- 3 с.л. олио
- 2 скилидки чесън
- 1 ч.л. червен пипер
- сол и черен пипер по вкус
- около 1 литър вода или пилешки бульон
Начин на приготвяне на пилешка яхния със зелен фасул и картофи
Пилешкото месо измийте добре и подсушете. Нарежете го на порции, ако използвате бутчета, може да ги оставите цели, а ако са гърди, ги нарежете на едри парчета заедно с коста.
Лукът почистете и нарежете на ситно, а морковите обелете и нарежете на малки кубчета. Картофите обелете и нарежете на средно големи парчета. Ако зелен зеления фасул е пресен, почистете краищата и го нарежете на парчета с дължина около 3-4 см.
В дълбока тенджера загрейте мазнината, добавете лука и го запържете до златисто, след което сложете морковите. Когато зеленчуците омекнат леко, прибавете пилешкото месо. Запържете го за няколко минути, докато побелее от всички страни.
Виж още: Пилешки бутчета с картофи на фурна
Добавете червения пипер и разбъркайте бързо, за да не прегори, а веднага след това сложете доматите (или доматения сок). След като сосът заври, прибавете зеления боб и картофите, залейте с гореща вода или бульон и подправете с малко сол и черен пипер.
Намалете котлона и оставете ястието да къкри на умерен огън около 40-45 минути, докато месото стане крехко, а зеленчуците се сварят напълно.
Към края на готвенето добавете наситнените скилидки чесън, проверете на вкус и при необходимост коригирайте със сол или пипер. Малко преди да свалите тенджерата от огъня, поръсете с пресен магданоз по желание.
Виж още: Пилешка яхния с картофи
Така приготвената пилешка яхния със зелен фасул и картофи е най-вкусна, когато се поднесе още топла. Може да я сервирате в дълбоки чинии и да поднесете топъл препечен хляб, а който да оберете соса.
Полезни съвети
- за по-наситен вкус, заменете част от водата с пилешки бульон;
- през лятото може да използвате пресни домати, а през зимата, консервирани или доматено пюре;
- зеленият фасул е най-добър, когато е млад и крехък, но и замразеният е добър вариант;
- ако харесвате по-гъст сос, може да застроите яхнията с малко брашно, разтворено във вода.
Не пропускайте да приготвите и това вкусно пилешко роле със спанак, а през октомври, този постен гювеч на фурна е още по-подходящ.
Това е една от онези рецепти, които си струва да се правят и предават напред, защото споделената домашно приготвена храна, няма цена.
снимка: личен архив

