12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Пилешка яхния със зелен фасул и картофи

Пилешката яхния със зелен фасул и картофи е гозба, която умело няколко обикновени продукта, за да се превърнат в необикновено вкусноя ястие.

Зеленият боб е зеленчук, който често остава встрани от вниманието, но всъщност е изключително ценен. Когато е сварен и обвит в ароматен сос, бобът придобива крехка текстура, а картофите от своя страна внасят плътност.

Но ястието няма да е завършено без крехкото пилешко месо, което прави яхнията още по-вкусна и пълноценна.

Необходими продукти за 4-5 порции с пилешка яхния със зелен фасул и картофи

  • 500 г пилешко месо
  • 400 зелен фасул
  • 4 картофа
  • 1 глава лук
  • 2 моркова
  • 2 домата или 100 мл. доматен сок
  • 3 с.л. олио
  • 2 скилидки чесън
  • 1 ч.л. червен пипер
  • сол и черен пипер по вкус
  • около 1 литър вода или пилешки бульон

Славянски гювеч

Начин на приготвяне на пилешка яхния със зелен фасул и картофи

Пилешкото месо измийте добре и подсушете. Нарежете го на порции, ако използвате бутчета, може да ги оставите цели, а ако са гърди, ги нарежете на едри парчета заедно с коста.

Лукът почистете и нарежете на ситно, а морковите обелете и нарежете на малки кубчета. Картофите обелете и нарежете на средно големи парчета. Ако зелен зеления фасул е пресен, почистете краищата и го нарежете на парчета с дължина около 3-4 см.

В дълбока тенджера загрейте мазнината, добавете лука и го запържете до златисто, след което сложете морковите. Когато зеленчуците омекнат леко, прибавете пилешкото месо. Запържете го за няколко минути, докато побелее от всички страни.

Виж още: Пилешки бутчета с картофи на фурна

Добавете червения пипер и разбъркайте бързо, за да не прегори, а веднага след това сложете доматите (или доматения сок). След като сосът заври, прибавете зеления боб и картофите, залейте с гореща вода или бульон и подправете с малко сол и черен пипер.

Намалете котлона и оставете ястието да къкри на умерен огън около 40-45 минути, докато месото стане крехко, а зеленчуците се сварят напълно.

Към края на готвенето добавете наситнените скилидки чесън, проверете на вкус и при необходимост коригирайте със сол или пипер. Малко преди да свалите тенджерата от огъня, поръсете с пресен магданоз по желание.

Виж още: Пилешка яхния с картофи

Така приготвената пилешка яхния със зелен фасул и картофи е най-вкусна, когато се поднесе още топла. Може да я сервирате в дълбоки чинии и да поднесете топъл препечен хляб, а който да оберете соса.

Полезни съвети

  • за по-наситен вкус, заменете част от водата с пилешки бульон;
  • през лятото може да използвате пресни домати, а през зимата, консервирани или доматено пюре;
  • зеленият фасул е най-добър, когато е млад и крехък, но и замразеният е добър вариант;
  • ако харесвате по-гъст сос, може да застроите яхнията с малко брашно, разтворено във вода.

Не пропускайте да приготвите и това вкусно пилешко роле със спанак, а през октомври, този постен гювеч на фурна е още по-подходящ.

Това е една от онези рецепти, които си струва да се правят и предават напред, защото споделената домашно приготвена храна, няма цена.

снимка: личен архив

Още от категорията
Последни