Пилешка кавърма е ястие с дълбоки корени, а името й идва от турската дума kavurmak, което означава запържвам. Самото ястие пък представлява изключителна вкусна комбинация от ароматна яхния от пилешко месо, зеленчуци и подправки.
Макар да има различни регионални вариации на кавърмата, пилешката кавърма се е утвърдила като една от най-предпочитаните версии на това ястие, заради своята лекота, бързина на приготвяне и превъзходен вкус.
Тя често присъства на трапезата в делнични дни, но е достатъчно богата и ароматна, за да бъде поднесена и по време на празници. Това, което я отличава от другите рецепти, е използването на сезонни зеленчуци като лук, чушки, домати и гъби, както и характерното задушаване в глинен съд или тенджера, което придава дълбочина на вкусовете.
Необходими продукти (за 4 порции пилешка кавърма):
- 600 гр пилешко месо (от бутчета или гърди)
- 2-3 глави кромид лук
- 1 червена чушка
- 1 зелена чушка
- 200 гр. пресни гъби (печурки)
- 2 добре узрели домата или 300 гр. домати от консерва (белени)
- 2 скилидки чесън
- 100 мл. сухо бяло вино
- 3-4 с.л. олио или 2 с.л. свинска мас
- 1 ч.л. червен пипер (сладък)
- 1 ч.л. чубрица
- 1/2 ч.л. ронена мащерка
- 1-2 дафинови листа
- пресен магданоз за поръсване
- черен пипер и сол на вкус
Виж още: Пилешки дробчета по селски
Начин на приготвяне на пилешка кавърма
Пилешкото месо се измива добре и се подсушава. Нарязва се на средно големи късчета (хапки). За по-наситен вкус може да използвате месо от бутчета, което остава по-сочно след готвене.
В дълбок тиган, тенджера или глинен съд се загрява мазнината. Първо се запечатва месото от всички страни до златисто и се изважда временно в чиния.
В същата мазнина се слагат нарязаният на полумесеци лук и счуканият чесън. Задушават се 5-6 минути, докато станат златисти и омекнат. След това се добавят нарязаните чушки и гъби. Всичко това се задушава още 7-10 минути, като се разбърква често.
Сега е момента към зеленчуците да върнем запърженото месо и да разбъркаме добре, за да се смесят ароматите.
Добавят се червеният пипер, чубрицата, мащерката, дафиновият лист, солта и черният пипер. Веднага се налива бялото вино, коетоще придаде уникален вкус на кавърмата с пилешко. Оставете всичко това да покъкри межди 3 и 5 минути, докато алкохолът от виното се изпари.
Доматите нарежете на кубчета или настържете, ако са пресни. Добавете ги към ястието и гответе всичко за още 10-15 минути под капак на умерен огън. Ако се готви в глинен гювеч, той се захлупва и се прехвърля във фурна на 180 градуса за около 25-30 минути.
Преди сервиране може да поръсите готовата пилешка кавърма с пресен и нарязан магданоз.
С какво да сервираме кавърмата?
Пилешката кавърма може да се поднесе с:
- варен ориз
- картофено пюре
- царевична полента (качамак)
- прясно изпечен хляб или питка
- За напитка подхожда чаша леко охладено бяло вино.
Съвети от традицията:
- В някои райони се добавят кисели краставички или люта чушка за по-изразен вкус.
- За по-плътен сос може да се добави 1 с.л. брашно, запържена с червения пипер.
- Готвенето на кавърмата от пиле в гювеч прави вкусовете по-дълбоки и автентични, затова ако имате възможност, използвайте го.
Тази рецепта за пилешка кавърма е истинска класика в домашно приготените ястия, която съчетава достъпни продукти и богат вкус. В нея се усеща духът на традицията, вниманието към сезонността и баланса между простота и кулинарно майсторство. Нейната универсалност я прави любима както в ежедневието, така и на празничната трапеза. Ако търсите рецепта, с която да зарадвате семейството или гостите си, тази кавърма няма да ви подведе.
Виж още: Застройка за пилешка супа