11.5 C
София
понеделник, 17 ноември, 2025

Патладжан за зимата в буркани

Патладжанът в буркан не е просто зимнина, а поредното доказателство, че някой,  някога се е погрижил за бъдещата ви вечеря.

Сезонът на патладжаните е кратък, но плодовете му, буквално и преносно, могат да се запазят дълго. Често сме свикнали да мислим за него като за нещо, което се пържи, пече или пълни.

Но също така много хора се възползват от възможността да го консервират така, че в дългите зимни дни да го имат под ръка, нежен, ароматен и запазен за зимата.

Какъв патладжан да изберем?

За консервиране са подходящи средно големи патладжани с лъскава, гладка кожа и плътна, бяла вътрешност. Презрелите, жилави или горчиви плодове не са добри за буркани, тъй като структурата им се разваля при стерилизация, а вкусът може да стане натрапчив.

Ако плодовете са горчиви е добре е да се нарежат, посолят и оставят да се отцедят за около 30 минути преди обработка. След това се измиват и подсушават.

Има няколко традиционни метода, при които патладжанът се съхранява успешно и без загуба на вкус. Ето най-популярните и работещи варианти:

Печен патладжан за зимата в буркани

Това е може би най-ароматният начин. Патладжанът се изпича цели върху скара или във фурна, обелва се и се пълни в стъклото.

Продукти:

  • 5 кг. патладжани
  • 1 супена лъжица сол
  • олио (за заливане)

Начин на приготвяне:

Изпечете патладжаните цели, докато омекнат добре. Оставете ги да се задушат под капак и ги обелете. Нарежете на едри парчета или оставете цели, ако са дребни.

Напълнете бурканите, като леко притискате, за да излезе въздухът. Добавете по 1 супена лъжица олио отгоре. Стерилизирайте за 15 минути след завиране на водата.

Маринован патладжан с чесън и подправки

Пикантна и свежа зимнина, подходяща за студени салати или мезета.

Продукти:

  • 2 кг. патладжани
  • 100 мл. оцет
  • 5-6 скилидки чесън
  • сол, магданоз, черен пипер на вкус
  • oлио

Начин на приготвяне:

Патладжаните се нарязват по дължина или на кръгчета и се бланшират за 2-3 минути във вода с оцет. Нареждат се в буркани, като между тях се добавя чесън, магданоз и подправки.

Заливат се с малко олио и вода с оцет, след което се стерилизират за 15 минути след завиране.

Мариновани патладжани в буркани

Патладжан в доматен сос за зимата

Подходящ както за гарнитура, така и за основа за манджи или сосове. Богат и ароматен вариант.

Продукти:

  • 3 кг. патладжани
  • 2 кг. домати
  • 10 скилидки чесън
  • 100 мл. оцет
  • 100 мл. олио
  • сол и захар по вкус

Начин на приготвяне:

Патладжаните се нарязват на кубчета, посоляват се и се оставят да се отцедят. Доматите се смилат и варят до получаване на гъст сос. Патладжаните се изпържват леко или запичат на фурна.

Смесват се със соса, добавят се чесън, оцет, захар и сол. Пълнят се буркани и се стерилизират около 10-15 минути след кипване на водата.

Виж още: Пълнени патладжани

Полезни съвети при консервиране

  • всички буркани трябва да бъдат предварително измити и стерилизирани;
  • капачките не трябва да са ръждясали или изкривени;
  • след варене се обръщат с капачката надолу и се оставят да се охладят напълно;
  • съхранявайте на хладно и тъмно място.

Патладжанът не блести с ярък цвят като чушката, не е толкова сочен като домата и не е толкова лесен за приготвяне, но той носи дълбочина, характер и особено приятен вкус.

Патладжан за зимата в буркани е чисто и просто онова съкровище, което отваряте, когато ви трябва не само нещо за ядене, а нещо, което да стопли душата. Няма нужда от кулинарна магия. Само търпение, чисти буркани и добри зеленчуци.

Виж още: Разядка с патладжани

Още от категорията
Последни