Правилно приготвената зимнина от парена туршия с моркови и зеле може да се превърне в любимата ви зимна салата, ако я приготвите както трябва.
Тя е традиционен зимен деликатес с плътен вкуси свеж аромат, който се приготвя лесно и бързо.
Комбинацията от хрупкави зеленчуци и добре овкусена марината я прави подходяща както като гарнитура, така и като самостоятелно допълнение към различни ястия.
Необходими продукти за парена туршия с моркови и зеле
- 2 кг бяло зеле
- 700 гр моркови
- 3 червени чушки за цвят
- 1 връзка целина
За марината:
- 2,5 л вода
- 500 мл оцет
- 220 гр захар
- 50 гр сол
- 80 мл олио (по желание)
Приготвяне на парена туршия с моркови и зеле
Зелето се нарязва на ивици или като за салата, а морковите се почистват и настъргват на едро ренде. Червените чушки се режат на дребно на ивици или парчета.
В тенджера смесете съставките за марината и загрейте разтвора до кипване, след което идва ред на попарването.
Използвайте подходяща голяма и дълбока цедка, за да сложите зеленчуците в нея и да ги попарите за 2-3 минути във врящата марината.
Виж още: Парена туршия с марината
След попарване на зеленчуците ги прехвърлете в тава, а после наредете плъно в чисти буркани и сложете целина най-отгоре.
Налейте вече леко охладената марината в буканите, малко под ръба на стъклото и запечатайте плътно с капачки.
Така приготвена, туршията не се стерилизира, ако добавите по 1 таблетка аспирин на буркан, но за по-голяма дълготрайност може да изварите бурканите за 10 минути във вряща вода.
Виж още: Рецепта за парена червена капия
Парената туршия е не само вкусна, но и изключително здравословна. Тя съхранява максимално витамините и минералите на зелето и морковите, като едновременно предлага богатство на аромати и текстури.
Можете да експериментирате с добавяне на малко чесън или черен пипер на зърна за допълнителен вкус. Тази зимна салата е идеална разядка в студените и дълги зимни дни или като мезе за ракия.
Зимнината от парена туршия с моркови и зеле е вкусна и здравословна, с баланс между кисело и сладко, лесна за приготвяне и подходяща за всяка трапеза.
Виж още: Туршия от камби, моркови и карфиол
снимка: личен архив

