Рецептата за парена туршия с карфиол и моркови е особено ценена, не само заради краткото време за което се приготвя, но и за начина, по който се запазва свежестта на зеленчуците.
По този начин, туршията е не само красива на външен вид, но и балансирана на вкус, със сладко-кисел вкус и фин аромат на подправки. Подобна рецепта е популярна в много домакинства, защото е лесна за изпълнение, а в същото време вкусна и неустоима.
Тайната на нейния вкус се крие в горещата марината, която попарва продуктите, запечатвайки цвета, аромата и полезните им качества. Именно това прави туршията готова за консумация само след няколко дни, без да губи свежестта си.
Необходими продукти за парена туршия с карфиол и моркови
- 2 кг карфиол
- 1 г моркови
- 1 връзка целина
За гореща марината:
- 2 л вода
- 400 мл оцет (6%)
- 3 с.л. сол (45 г)
- 6 супени лъжици захар (90 гр)
Приготвяне на парена туршия с карфиол и моркови
Карфиолът се измива добре и се накъсва на розички, морковите се почистват и нарязват на кръгчета, а целината се нарязва на малки кубчета.
В голяма тенджера се загрява вода, в която се добавят солта, захарта и оцетът. Маринатата се оставя да заври, докато захарта и солта се разтворят напълно.
Има два метода, по които може да приготвите тази туршия: или да залеете с гореща марината, предварително подредените в буркани зеленчуци или да ги попарите в тенджерата за 1-2 минути. Ако изберете първия метод се уверете, че стъклото е затоплено, за да не се пукне.
Виж още » Парена туршия с моркови и зеле
След като сте попарили карфиола и морковите се уверете, че маринатата ги покрива напълно в бурканите и сложете стрък целина най-отгоре. Затворете плътно с капачки и ги обърнете с гърлото надолу, докато се охладят изцяло.
За равномерно изстиване, може да приложите бабиния метод и да ги завиете с одеало, след което да ги преместите на хладно място. Още след 4-5 дни туршията е готова за консумация, зеленчуците остават хрупкави, свежи и с приятен вкус между киселото и сладкото.
Както се уверихте сами, тази парена туршия с карфиол и моркови се прави сравнително бързо, а дълготрайността й съперчини дори с туршиите приготвени с добавки, което я прави предпочитан избор за зимнина сред мнозина.
Виж още » Парена червена капия
снимка: личен архив

