12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Парена туршия с карфиол и моркови

Рецептата за парена туршия с карфиол и моркови​ е особено ценена, не само заради краткото време за което се приготвя, но и за начина, по който се запазва свежестта на зеленчуците.

По този начин, туршията е не само красива на външен вид, но и балансирана на вкус, със сладко-кисел вкус и фин аромат на подправки. Подобна рецепта е популярна в много домакинства, защото е лесна за изпълнение, а в същото време вкусна и неустоима.

Тайната на нейния вкус се крие в горещата марината, която попарва продуктите, запечатвайки цвета, аромата и полезните им качества. Именно това прави туршията готова за консумация само след няколко дни, без да губи свежестта си.

Необходими продукти за парена туршия с карфиол и моркови

  • 2 кг карфиол
  • 1 г моркови
  • 1 връзка целина

За гореща марината: 

  • 2 л вода
  • 400 мл оцет (6%)
  • 3 с.л. сол (45 г)
  • 6 супени лъжици захар (90 гр)
Виж още:

Бърза туршия с топла марината

Има рецепти, които се раждат от необходимост, но остават заради вкуса си, точно такава е и тази бърза туршия с топла…

Приготвяне на парена туршия с карфиол и моркови

Карфиолът се измива добре и се накъсва на розички, морковите се почистват и нарязват на кръгчета, а целината се нарязва на малки кубчета.

В голяма тенджера се загрява вода, в която се добавят солта, захарта и оцетът. Маринатата се оставя да заври, докато захарта и солта се разтворят напълно.

Има два метода, по които може да приготвите тази туршия: или да залеете с гореща марината, предварително подредените в буркани зеленчуци или да ги попарите в тенджерата за 1-2 минути.  Ако изберете първия метод се уверете, че стъклото е затоплено, за да не се пукне.

Виж още » Парена туршия с моркови и зеле

След като сте попарили карфиола и морковите се уверете, че маринатата ги покрива напълно в бурканите и сложете стрък целина най-отгоре. Затворете плътно с капачки и ги обърнете с гърлото надолу, докато се охладят изцяло.

За равномерно изстиване, може да приложите бабиния метод и да ги завиете с одеало, след което да ги преместите на хладно място. Още след 4-5 дни туршията е готова за консумация, зеленчуците остават хрупкави, свежи и с приятен вкус между киселото и сладкото.

Както се уверихте сами, тази парена туршия с карфиол и моркови се прави сравнително бързо, а дълготрайността й съперчини дори с туршиите приготвени с добавки, което я прави предпочитан избор за зимнина сред мнозина.

Виж още » Парена червена капия

снимка: личен архив

Още от категорията
Последни