12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Парена туршия за бърза консумация

Парена туршия за бърза консумация е вид зимнина, подходяща за тези от вас, които обичат вкуса на традиционната туршия, но не разполагат с време да чакат седмици, докато зеленчуците се ферментират по естествен начин.

Тази рецепта позволява само за 1-2 дни да получите хрупкави, ароматни и свежи зеленчуци, които допълват всяко ястие, от скара и боб, до меса и яхнии.

Парената туршия е бърза за приготвяне, но без компромис във вкуса. Разбира се, не може да достигне онзи вкус на класическата солена туршия, но се доближава много до нея.

Необходими продукти за парена туршия за бърза консумация

  • 1 кг карфиол
  • 500 г моркови
  • 2 бр. червени камби
  • 2 бр. зелени чушки
  • 1 малка зелена глава зеле
  • 1 връзка целина (листа и стъбла)
  • бамя и малки лукчета (балучка, по желание)
  • 1-2 глави чесън

За марината:

  • 1 л вода
  • 200 мл оцет (6%)
  • 1 с.л. сол
  • 2 с.л. захар

* Количеството марината се увеличи пропорционално, според нуждите.

Приготвяне на парена туршия за бърза консумация

Карфиолът се накъсва на равномерни розички, морковите се режат на кръгчета, а зелето и камбите, на едри парчета. Ако добавят лук, луковичките трябва да са малки, а ако ще прибавяте и бамя , най-добре я нарежете на 2-3 парчета.В голям съд се смесват всички зеленчуци, като се добавя и нарязана целина за допълнителен аромат.

Виж още:

Парена туршия с карфиол и моркови

Рецептата за парена туршия с карфиол и моркови​ е особено ценена, не само заради краткото време за което се приготвя, но…

В достатъчно голяма тенджера се приготвя маринатата. Водата се поставя на котлона заедно със солта и захарта. Когато течността заври, се прибавя оцетът. Зеленчуците се попарват за 1-2 минути във врящата маринатаи се изваждат.

Ако искате да я съхраните за по-късна употреба, зеленчука се пълни в буркани и се залива с маринатата до ръба. Затворяте плътно с капачки и веднага ги обръщате с гърлото надолу за 20-30 минути. Това ще помогне за по-добро вакуумиране и по-дълго съхранение.

Ако туршията се приготвя за незабавна консумация, я оставете да престои поне 5-6 часа на стайна температура, след което може да се премести в хладилник.

След още няколко часа зеленчуците вече ще са поели достатъчно от аромата на оцета, подправките и целината. Вкусът е балансиран, сладко-кисел и свеж. За най-добър резултат е препоръчително туршията да се консумира в рамките на няколко дни.

Виж още » Парена туршия в тенджера

Тази рецепта за парена туршия за бърза консумация е лесна за приготвяне стига да разполагате с малко време и качествени зеленчуци. Получената зимнина не само ще краси трапезата с пъстрите си цветове, но и ще обогати всяко ястие с приятно киселия си вкус.

снимка: личен архив

Още от категорията
Последни