Парена туршия в тенджера е истинско съкровище от цветове и аромати на свежи зеленчуци и подправки, което има силата да съживи и най-обикновенната трапеза.
Приготвя се лесно, чрез попарване и по този начин, всяко парченце зеленчук успява да запази напълно своя цвят и текстура, докато абсорбира богатството на всички подправки съдържащи се в маринатата.
Необходими продукти:
- 1 кг зелени домати
- 1 кг моркови
- 1 кг камби
- 1 глава карфиол
- 500 гр корнишони по желание
- 400 мл оцет
- 4 с.л захар
- 60 гр сол
- 2 л вода
- 1 ч.л. зърна черен пипер
- целина
Начин на приготвяне на парена туршия в тенджера
Най-напред измийте зеленчуците. Доматите нарежете на половинки или четвъртинки, морковите на кръгчета, а камбите почистете от семките и нарежете на едри парчета. Карфиола накъсайте на розички и ако слагате корнишони, нарежете и тях на колелца.
След това в голяма тенджера кипнете марината, като смесите вода, оцет, сол, захар, и добавите наколко зърна черен пипер.
След кипване, намалете огъня и попарете зеленуците за 2-3 минути, не повече и ги извадете в предварително приготвена тава.
Подгответе чисти буркани и ги напълнете с попарените зеленчуци, като най-отгоре добавите стрък целина. Залейте ги с топлата марината от тенджерата и запечатайте плътно с капачки.
Виж още: Парена туршия с моркови и зеле
След това ги обърнете с гърлото надолу, подредете ги накуп и ги завийте с одеало за да се охладят постепенно. По този начин капачките на бурканите ще хлътнат и юе се създаде своеобразен вакуум. Туршията не се стерилизира, както се подразбира.
Така приготвената парена туршия в тенджера е готова за коснумация след 1 седмица, докато всички зеленчуци се наситят с марината и си поемат от нея добре.
Виж още: Парена червена капия
снимка: личен архив

