Има ястия, които не просто се консумират, а се усещат, със сетивата, с паметта и с емоциите. Такива са точно тези панирани калмари, символ на безгрижните летни дни, когато слънцето пече над белите камъни на някое крайморско градче, въздухът ухае на сол и смокини, а от някоя тиха таверна се разнася ароматът на прясно изпържени морски дарове.
Сервирани с резен лимон и капка айоли, тези вкусотии могат да бъдат и поднесени като предястие, като част от основното меню, или за мезе към студено бяло вино.
Необходими продукти за 4 порции панирани калмари
- 600 гр. пресни или добре размразени калмари (туби или с пипала)
- 1 чаша брашно (около 120 гр.)
- 2 яйца
- 100 мл. газирана вода или бира (за по-хрупкава панировка)
- 1 щипка сода бикарбонат (по желание)
- сол по вкус
- прясно смлян черен пипер
- олио за пържене
- лимон за сервиране
- свеж магданоз (по избор)
Начин на приготвяне на панирани калмари
Ако използвате пресни калмари, ги измийте добре със студена вода и старателно почистете. Ако използвате замразени, то те трябва да са напълно размразени и добре подсушени.
Нарежете тубите на равномерни кръгчета с дебелина около 1 см. Пипалата също могат да се използват. Подсушаването е изключително важно, защото водата е враг на добрата панировка.
В купа разбийте яйцата с щипка сол и черен пипер. Добавете газираната вода (или бирата), след което постепенно добавете брашното, като разбърквате непрекъснато с тел или вилица.
Целта е да се получи гладка и леко гъста каша, с консистенция на палачинково тесто. За допълнителна хрупкавост може да добавите щипка сода бикарбонат, която ще помогне за образуване на въздушни мехурчета в панировката.
Загрейте добре олиото в дълбок тиган или касерола. Температурата трябва да е около 180 градуса. Проверете с капка от панировката, ако тя зашумоли и изплува бързо, мазнината е готова.
Набрашнете кръгчетата калмари в панировката, след което внимателно ги пуснете в горещото олио. Не пържете голямо количество наведнъж, шайбите трябва да имат пространство и да се запържат равномерно.
Пържете за около 2-3 минути, докато станат златисти и леко хрупкави. Не ги препържвайте, твърде дългото готвене ги прави жилави. Извадете с решетъчна лъжица и отцедете върху кухненска хартия.
Подредете панираните калмари върху голяма чиния или дървена дъска. Поръсете с прясно нарязан магданоз и добавете резени лимон. Поднесете веднага, докато са топли и хрупкави.
Виж още: Печени тиквички на фурна върху хартия
Съвети за перфектен резултат
Може да ги поднесете със сос от майонеза с чесън, кисело мляко с копър или просто няколко капки зехтин и оцет.
Подходящи са за гарнитура, подхождат на свежа салата и варени картофи с масло
Ако искате да доловите духа на Средиземноморието, добавете няколко маслини и чаша добре охладено сухо вино.
Някои готвачи мариноват калмарите предварително в смес от лимонов сок, чесън и зехтин за 30 минути. Това ги прави още по-меки и им придава лек аромат.
Най-често срещаната грешка е недостатъчно нагрята мазнина. Така панировката поема мазнината и става тежка.
Ако ползвате замразени калмари, винаги размразявайте бавно в хладилника и ги подсушавайте добре.
Тази рецепта носи вкус на безгрижие, на морски бряг и вечерен бриз. Всяка хапка е лятно преживяване, всяко пръсване от лимонов сок, напомняне за онези малки моменти, в които животът ни се струва „вкусен“, лек и пълен със смисъл.
Пригответе панирани калмари, поканете приятели и споделете това просто, но безценно удоволствие. Защото понякога, най-доброто в живота идва с хрупкава коричка и аромат на море.
Виж още: Класически пилешки хапки

