15.6 C
София
събота, 17 май, 2025

Оригиналнa имамбаялдъ, турска рецепта

Имамбаялдъ е класическо ястие от турската кухня, което е буквално една малка витаминозна бомба. Основната съставка е разбира ссе патладжанът, който се пълни със смес от лук, домати, други зеленчуци и подправки, след което се пече до съвършенство.

Имамбаялдъ се превежда буквално като „имамът припадна„, което се свързва с легенда за имам, който бил толкова впечатлен от вкуса на ястието, че припаднал от удоволствие.

Необходими продукти

  • 4 средно големи патладжана
  • 3 глави лук
  • 4 скилидки чесън
  • 4 средно големи домата
  • 2 моркова
  • 2 чушки, нарязани на кубчета
  • 1 връзка магданоз
  • 1 ч.л. захар
  • сол и черен пипер на вкус
  • 100 мл. зехтин
  • сокът от 1 лимон

Виж още: Руло от тиквички

Приготвяне на имамбаялдъ по оригинална рецепта

Измийте патладжаните и отстранете дръжките. Обелете ги на ивици по дължина, като оставите част от кората, за да запазят формата си при печене.

Разрежете всеки патладжан по дължина на две части, издълбайте го и отделете сърцевината, като я нарежете на ситно.

Посолете ги обилно и ги оставете в гевгир за около 30 минути, за да се отцеди горчивият сок, а след това ги измийте под течаща вода и ги подсушете с кухненска хартия.

Нарежете лука на тънки полумесеци и го задушете в половината от зехтина на среден огън до златист цвят. Добавете нарязаните на ситно чесън, чушки, моркови, домати и сърцевината от патладжана.

Овкусете със сол, черен пипер и захар и гответе сместа, докато се сгъсти и водата от доматите се изпари.

Накрая добавете ситно нарязания магданоз и разбъркайте добре. Напълнете патладжаните с получената плънка, полейте с лимоновия сок и добавете малко вода в тавата.

Покрийте с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути. След това отстранете фолиото и печете още 10-15 минути, докато повърхността стане златиста.

Съвети за сервиране

Имамбаялдъ се сервира най-добре охладено или на стайна температура, като вкусовете се развиват още повече след престой. Може да се поднесе с пресен хляб или като гарнитура към месни ястия.

Имамбаялдъ е изключително вкусно и ароматно ястие, приготвянето му изисква време и внимание, но резултатът си заслужава всяка минута. Това е перфектния избор за тези от вас, които обичат зеленчукови ястия и искат да опитат различно от турската кухня.

Виж още: Лятна манджа

Още от категорията
Последни