15.6 C
София
събота, 17 май, 2025

Мъфини с боровинки

Сладкиша мъфини с боровинки е класически десерт, който е нежно съчетание на мекота, сочност и леко киселинна текстура, която боровинките му придават. Тези мъфини са предпочитан избор, когато се приготвят сладки, заради цветът на малкия черен плод, но както ще се уверите, не само поради това.

Една от най-известните рецепти за мъфини с боровинки произхожда от универсалния магазин Jordan Marsh в Бостън. Тези мъфини се отличават с влажна, кексова текстура и интензивен вкус на боровинки. Ключовата техника включва намачкване на част от дребните плодове преди добавянето им към тестото, което придава на мъфините характерния им вкус и цвят.

Необходими продукти:

За мъфините:

  • 2 чаши (240 гр.) универсално брашно
  • 1/2 чаша (100 гр.) бяла захар
  • 1/2 чаша (100 гр.) кафява захар
  • 1/2 чаша (120 мл.) растително масло
  • 2 големи яйца
  • 1 чаша (240 мл.) кисело мляко
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 1 и 1/2 чаши (225 гр.) пресни или замразени боровинки

За стреузела (по желание):

  • 1/3 чаша (65 гр.) кафява захар
  • 1/4 чаша (30 гр.) универсално брашно
  • 1/4 чаша (60 гр.) студено масло, нарязано на кубчета
  • 1/2 ч.л. канела

Виж още: Мъфини със сирене

Приготвяне на мъфини с боровинки стъпка по стъпка

тесто за сладки мъфини

Загрейте предварително фурната до 200 градуса (180 градуса с вентилатор). Подгответе си форма за мъфини с 12 гнезда, или единични 12 формички, като леко намаслите всяко гнездо.

Приготвяне на стреузела (по желание):

В малка купа смесете кафявата захар, брашното, канелата и студеното масло. С помощта на вилица или пръсти втрийте маслото в сухите съставки, докато се получат трохи. Оставете настрана.

В голяма купа разбийте яйцата със захарта до получаване на пухкава смес. Добавете олиото, киселото мляко и ваниловия екстракт, като разбърквате добре след всяка добавка.

В отделна купа смесете брашното, бакпулвера и солта. Постепенно добавяйте сухите съставки към мокрите, като разбърквате внимателно, за да не се получи прекалено гъсто тесто.

пълнене на формички за мъфини с боровинки

Накрая добавете боровинките, като ги оваляте предварително в малко брашно, за да не потънат на дъното при печене. Разпределете тестото равномерно във всяко гнездо на тавата, пълнейки до около 3/4 от обема.

Ако използвате стреузел, поръсете отгоре върху всяко мъфинче. Печете в предварително загрятата фурна за 18-20 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста.

Извадете мъфините от фурната и ги оставете да се охладят в тавата за около 5 минути. След това ги прехвърлете върху решетка, за да се охладят напълно.

Сервирайте ги топли или на стайна температура, по желание поръсени с пудра захар или с допълнителни боровинки отгоре.

опечени мъфини

Виж още: Домашен пухкав кекс

Съвети за перфектни мъфини с боровинки

  • Използване на пресни или замразени плодове: И двата варианта са подходящи. Ако използвате замразени, не ги размразявайте предварително, за да избегнете оцветяване на тестото.
  • Овалване на боровинките в брашно: Този трик им помага да останат равномерно разпределени в тестото и да не потънат на дъното при печене.
  • Не прекалявайте с разбъркването: След добавяне на сухите съставки, разбърквайте само до момента, в който всичко се смеси. Прекаленото разбъркване може да направи мъфините твърди.
  • Добавяне на стреузел: Този хрупкав топинг придава допълнителна текстура и вкус на мъфините, правейки ги още по-апетитни.

готови мъфини с боровинки

По тази рецепта за мъфини с боровинки, стъпките се следват лесно, а с крайния резултат ще си оближевте пръстите. Те са меки и пухкави, както и сочни отвътре, а леката киселинност от свежестта на плодовете, ги прави идеални за всеки повод.

С помощта на тази рецепта можете да създадете домашни мъфини, които по нищо не отстъпват на тези от любимата ви пекарна. Насладете се на аромата и вкуса на прясно изпечени мъфини с боровинки и споделете удоволствието с близки и приятели.

Виж още: Изпитана рецепта за баклава

снимки: личен архив

Още от категорията
Последни