12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Мързеливи чушки бюрек печени на фурна

Рецептата за мързеливи чушки бюрек печени на фурна е вдъхновена от класическата версия на ястието, но приготвена по по-лесен, по-щадящ здравето вариант и не по-малко вкусен начин.

Това е гозба, която за пореден път доказва, че и без дълго стоене над тигана може да се създаде нещо апетитно, ароматно и достойно за всяка домашна трапеза.

Този вариант, в който няма пържене, няма пръски от олио по котлона е особено подходяща за тези от вас, които бързат, но нямат много време.

Необходими продукти за мързеливи чушки бюрек печени на фурна

  • 500 г печени червени чушки (обелени и почистени)
  • 300 г сирене
  • 200 г кисело мляко
  • 4 яйца
  • 50 мл олио
  • 5 г сода бикарбонат
  • щипка черен пипер
  • 30 г галета (за поръсване)
  • 20 г краве масло

Виж още: Чушки бюрек на фурна

Приготвяне на ​мързеливи чушки бюрек печени на фурна

В голяма купа натрошете сиренето. В друг съд сложете киселото мляко и угасете содата в него, след което прибавете яйцата, разбийте добре и смесете с натрошеното сирен.

Вземете подходяща тавичка, намажете я с краве масло и поръсете с галета, за да не залепне ястието по време на печенето. Половината от приготвената смес изсипете на дъното на тавата и я разстелете равномерно.

Върху нея наредете слой от печените чушки, а след това изсипете останалата част от сместа и я загладете с лъжица. По желание подправете с черен пипер.

Поставете тавата в предварително загрята фурна на 180 градуса без вентилатор и печете около половин час, докато ястието се надигне и се запече отгоре.

Разликата между тези мързеливи чушки бюрек и класическия вариант е в удобството, приготвят се по-бързо и са по-здравословни, защото не са пържени. Всичко се случва във фурната, докато вие спокойно можете да се заемете с нещо друго.

Виж още: Бабините пълнени чушки

Още от категорията
Последни