Рецептата за мързеливи чушки бюрек печени на фурна е вдъхновена от класическата версия на ястието, но приготвена по по-лесен, по-щадящ здравето вариант и не по-малко вкусен начин.
Това е гозба, която за пореден път доказва, че и без дълго стоене над тигана може да се създаде нещо апетитно, ароматно и достойно за всяка домашна трапеза.
Този вариант, в който няма пържене, няма пръски от олио по котлона е особено подходяща за тези от вас, които бързат, но нямат много време.
Необходими продукти за мързеливи чушки бюрек печени на фурна
- 500 г печени червени чушки (обелени и почистени)
- 300 г сирене
- 200 г кисело мляко
- 4 яйца
- 50 мл олио
- 5 г сода бикарбонат
- щипка черен пипер
- 30 г галета (за поръсване)
- 20 г краве масло
Виж още: Чушки бюрек на фурна
Приготвяне на мързеливи чушки бюрек печени на фурна
В голяма купа натрошете сиренето. В друг съд сложете киселото мляко и угасете содата в него, след което прибавете яйцата, разбийте добре и смесете с натрошеното сирен.
Вземете подходяща тавичка, намажете я с краве масло и поръсете с галета, за да не залепне ястието по време на печенето. Половината от приготвената смес изсипете на дъното на тавата и я разстелете равномерно.
Върху нея наредете слой от печените чушки, а след това изсипете останалата част от сместа и я загладете с лъжица. По желание подправете с черен пипер.
Поставете тавата в предварително загрята фурна на 180 градуса без вентилатор и печете около половин час, докато ястието се надигне и се запече отгоре.
Разликата между тези мързеливи чушки бюрек и класическия вариант е в удобството, приготвят се по-бързо и са по-здравословни, защото не са пържени. Всичко се случва във фурната, докато вие спокойно можете да се заемете с нещо друго.
Виж още: Бабините пълнени чушки

