Мусаката е едно от най-популярните и обичани ястия в българската кухня. Без значение от сезона, тя присъства често на трапезата, приготвена класически с картофи и кайма или в различни по-леки варианти.
Един такъв освежен прочит на традиционната мусака е именно варианта за мусака с тиквички, картофи и кайма.
Ястиевто е идеално за летните месеци, когато тиквичките са в изобилие и с най-добър вкус. Освен това, тиквичките са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на вода и фибри, което прави ястието по-леко и подходящо и за хора, които се стремят към балансирано хранене.
Предимството на тази рецепта е, че тя запазва познатия приятен вкус на мусаката, като в същото време внася нещо ново и сезонно.
Необходими продукти за 6 порции мусака с тиквички, картофи и кайма
- 3 средно големи тиквички
- 4-5 средни картофа
- 500 гр. кайма (смес)
- 1 глава лук
- 2 домата или 1/2 чаша доматено пюре
- 2 с.л. олио
- 1 ч.л. червен пипер
- сол и черен пипер по вкус
- копър (по желание)
За заливката на мусаката:
- 3 яйца
- 400 мл. кисело мляко
- 1 с.л. брашно
- щипка сода бикарбонат
Приготвяне на мусака с тиквички, картофи и кайма на фурна
Тиквичките се измиват добре, отрязват се краищата и се нарязват на тънки шайби или полумесеци. По желание могат да се посолят леко и да се оставят за около 15 минути да отделят част от водата си. След това се отцеждат, за да не разводнят мусаката при печене.
Картофите се обелват и също се нарязват на тънки кръгчета. Ако искате те да останат леко хрупкави, може предварително да ги запечете за 10 минути във фурната.
Лукът се нарязва на ситно и се задушава в малко олио до омекване. Към него се добавя каймата, която се запържва до побеляване и раздробяване. Прибавят се настърганите домати или доматеното пюре, подправките и малко вода. Готви се на умерен огън, докато течността се изпари и сместа остане гъста.
Голяма тава се намазва с мазнина. Започва се с ред тиквички, следван от ред картофи. Отгоре се разпределя част от каймата. Процесът се повтаря до изчерпване на продуктите, като най-горният слой трябва да е от зеленчуци. Ако обичате леко запечен вкус, можете да завършите с тънък ред картофи.
Фурната се загрява предварително на 180-190 градуса. Мусаката се покрива с фолио и се пече около 40-45 минути, докато зеленчуците омекнат. След това фолиото се маха и се оставя да се запече още около 10 минути.
Приготвяне на заливката
Яйцата се разбиват в дълбока купа. Към тях се добавя киселото мляко, в което предварително е разбита щипката сода. Прибавя се и брашното, като сместа се разбърква до гладкост. Заливката не трябва да е прекалено гъста, за да може да се разпредели равномерно.
Виж още: Тиквички по гръцки на фурна
Когато зеленчуците са почти готови, тавата се изважда от фурната и върху мусаката внимателно се излива заливката. Ястието се връща във фурната за още около 15 минути, докато горната част придобие златист и леко кафеникав загар.
След изваждане от фурната, мусаката трябва да престои поне 15-20 минути, за да се стегне. Това улеснява нарязването на порции и подобрява вкусовото възприятие.
Ястието се поднася с кисело мляко, свежа салата или просто с резен хляб. Подходящо е както за обяд, така и за вечеря, а също така може да се сервира и на гости като домашно приготвено ястие с характер и аромат.
Вариации и съвети
Мусака с тиквички, картофи и кайма позволява различни вариации. При желание за по-леко ястие, каймата може да се замени с варена леща, което прави рецептата подходяща за вегетарианци.
За по-силен аромат може да се добавят подправки като босилек, майорана или риган. Възможно е също така да се включи и настърган кашкавал в заливката за по-богат вкус.
Приготвянето на тази мусака не изисква сложни техники, а резултатът е ароматно, засищащо и балансирано ястие, което със сигурност ще ви хареса. Опитай и се убедете сами ве това!
Да ви е сладко!
Виж още: Тиквички с ориз по селски