24.8 C
София
събота, 14 юни, 2025

Миш-маш

Миш маш е от тези прости но изключително вусни ястия, които не следват правила, те ги създават на момента. Хаотично, пъстро, непретенциозно и вдъхновено от самата идея, че от нещо малко може да излезе много. Домати, печени чушки, яйца и сирене – все съставки които изобистват през летния сезон.

В тигана те се превръщат в нещо топло, домашно и неподправено. Миш-маш не се стреми към изисканост, но има характер. Той е глътка лято, уловен в зехтин, подправен с жар, и е винаги готов да нахрани не само тялото, но душата.

Необходими продукти за 4 порции:

  • 5 големи добре узрели домата (може и от консерва, белени)
  • 8 печени чушки
  • 8 яйца
  • 350 гр сирене
  • 1 голяма глава лук
  • 1/2 ч.л. червен пипер
  • 3 с.л. олио;
  • сол на вкус;
  • пресен магданоз за гарниране (по желание).

Виж още: Класически пълнени чушки с кайма и ориз на фурна

Приготвяне на мим-маш

Започнете с подготовката на основните съставки. Първо обелете доматите, като ги потопите за няколко секунди в гореща вода. По този начин люспата им ще се свали в пъти по-лесно. След това ги нарежете ги малки кубчета, като внимавате да запазите и сока им, защото той ще придаде допълнителна дълбочина на миш-маша.

Ако използвате белени домати от консерва, ги нарежете директно в купа, като отново не изхвърляйте течността. Обелете лука и го нарежете на ситно.

В голям и дълбок тиган загрейте мазнината на умерен огън. Когато се загрее достатъчно, добавете лука и гответе, докато започне да става златист и мек (това отнема около 5 до 7 минутки).

Добавете и червения пипер, разбъркайте отново добре, и добавете нарязаните домати, печени чушки и и оставете сместа да къкри на слаб до среден огън, без капак, около 15 минути. Целта е да се изпари излишната течност и сосът да се сгъсти. Ако е необходимо, разбърквайте по често, за да не загори по дъното.

Когатосместта с е достатъчно гъста, чукнете всичките чйца, добавете предварително натрошеното сирене и разбъркайте много добре. Прио непрекъснато бъркане гответе, докато яйцата и сиренето се сготвят, но не прекалено, за да останат леко сочни и меки в същото време.

Накрая при сервиране поднесете още топлия  миш маш с топъл хляб или домашна питки, които ще ви помогнат да оберете още по-добре всяка капка от вкусния сос.

Кратки съвети за най-вкусния миш маш:

  • за по-плътен вкус можете да добавите щипка захар към доматите, ако са по-кисели;
  • задължително почистете предварително опечени и белени чушки от семките;
  • ястието е най-вкусно, когато се поднесе веднага, още горещо, с хрупкав хляб, който да се топи в соса.

Миш маш никога не е съвършено еднакъв при приготваяне и точно в това е красотата му. Той прощава забравена подправка и приветства импровизацията. Не се интересува от естетика в чинията, а от топлина с която дарява.

Яде се най-добре с хляб, с пръсти и с нетърпение. Напомня, че хубавите неща рядко са сложни. Те са онези, които се раждат спонтанно, в тишината на неделната сутрин или в глада след работа. Миш-машът може да не блести кат изискано ястие в скъп ресторант, но остава в аромата на запържен лук, в последната бучица сирене, в спомена за нещо много обикновено, което внезапно се е превърнало в съвършено.

Виж още: Картофени кюфтета

снимка: личен архив

Още от категорията
Последни