11 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Миш-маш по селски

Когато искате да спретнете нещо бързо и вкусно за хапване, миш-маш по селски може да се окажеточно това, от което се нуждаете.

Лесан за приготвяне, с малко продукти, рецептата е чудесна комбинация от полезен зеленчук и необходим белтък, особено през есенно-зимния сезон.

Продуктите са лесно-достъпни и са налични в повечето домакинства, така че не ви е нужна, кой знае каква предварителна подготовка.

Необходими продукти за миш-маш по селски

  • 400 г печени и обелени червени чушки
  • 3 бр. домати
  • 5 бр. яйца
  • 150 г сирене
  • 1 глава лук
  • 2 с.л. олио
  • 1/2 ч.л. червен пипер
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • магданоз за поръсване
Виж още:

Печени чушки с доматен сос

Когато сезонът на чушките достигне своя връх, в домовете ни неизменно се появява това просто и в същото време богато на…

Начин на приготвяне на миш-маш по селски

Предварително опечените и обелени чушки се почистват от семките и дръжките и  се нарязват на парченца. Лукът се обелва и се нарязва на ситно. Доматите се обелват и настъргват или се нарязват на дребно.

Препоръчително е да се използват пресни добре узрели домати, за да придадат на ястието естествена сладост и мекота. В дълбок тиган или тенджера се загрява олиото и в него се запържва лукът до златисто.

След като омекне, се прибавя червеният пипер и веднага след това настърганите домати. Сместа се оставя да къкри няколко минути, докато се сгъсти.

След това се добавят нарязаните печени чушки и сместта се готви се на умерен огън още около 10 минути с периодично разбъркване, за да не залепне по дъното.

Виж още » Класически миш-маш

Когато сосът се сгъсти се добавя натрошеното сирене и се разбърква за да се разпредели равномерно. Яйцата се разбиват в купа и се изсипват върху зеленчуците.

Готви се още няколко минути, докато яйцата се стегнат, но без да се пресушават. Най-вкусно се получава, когато ястието остава леко сочно и не се превръща в сух омлет.

Готовият миш-маш може да поръсите със свеж нарязан магданоз. Идеално се съчетава с прясно изпечен хляб, който да попива ароматния доматен сос. За тези от вас, които харесват пикантното, може да се добави и малко натрошена суха люта чушка за възбуждане на апетита.

Ако приготвите рецептата за миш-маш по селски с току-що опечени чушки и хубаво сирене, тя може да бъде стане от онези вкусни и балансирани ястия, които си заслужава винаги да се опитат.

Виж още » Шакшука: за яйца с доматен сос по арабски

Още от категорията
Последни