Усещането за море не идва само от гледката към вълните или от шума на чайките. То често се крие в ароматите и вкусовете, които морето щедро ни предоставя. Сред тези дарове се откроявa ястието миди с ориз, скромни на вид, но с изключително богат и наситен вкус.
В България тези морски дарове отдавна присъстват в местната кухня, особено в крайморските региони и ако досега сте смятали, че мидите са сложни за приготвяне или запазени само за ресторантите, тази рецепта ще ви убеди в обратното, лесно, вкусно и запомнящо се блюдо за всяка трапеза.
Необходими продукти за 4 порции миди с ориз:
- 1,2 кг. пресни миди с черупки (почистени)
- 1 чаена чаша бял ориз
- 1 средно голяма глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 морков
- 1 зелена чушка (по избор)
- 2 супени лъжици доматено пюре или настърган пресен домат
- 3 супени лъжици олио или зехтин
- 50 мл. бяло вино
- 1/2 чаена лъжичка сладък червен пипер
- черен пипер на вкус
- сол на вкус
- магданоз за поръсване
- около 3 чаени чаши гореща вода или бульон от сварените миди
Начин на приготвяне на миди с ориз
Ако използвате пресни миди, задължително ги почистете добре след което ги сложете в дълбока тенджера, добавете 100 мл. вода, покрийте с капак и ги варете около 5-6 минути, докато черупките се отворят.
Отцедете и запазете течността, тя ще се използва по-късно като бульон. Изхвърлете всички неотворени черупки. По желание, можете да отделите месото на част от тях и да запазите няколко в черупка за украса при поднасянето.
В тенджера загрейте мазнината. Нарежете на ситно лука, чесъна, моркова и чушката. Задушете ги на умерен огън, докато зеленчуците омекнат. Добавете ориза и го запържете за няколко минути, докато стане стъклен. Поръсете със сладкия червен пипер и разбъркайте внимателно, за да не загори.
Налейте бялото вино и оставете алкохолът да се изпари за 2-3 минути. След това добавете доматеното пюре (или настъргания домат) и продължете да готвите още малко, докато сместа се сгъсти.
Налейте около 3 чаени чаши от горещия бульон от мидите (можете да добавите вода, ако не е достатъчен). Добавете солта и черния пипер. Оставете ориза да ври на слаб огън под капак, като разбърквате от време на време.
Когато оризът е почти готов (след около 15-20 минути), добавете мидите и разбъркайте внимателно за да се смесят вкусовете.
Виж още: Миди с бира
След като свалите ястието от котлона, го оставете да си „почине“ под капак за около 10 минути. Така оризът ще се доовкуси и ще придобие още по-богат аромат. Поръсете обилно с нарязан на ситно пресен магданоз и сложете няколко миди с черупките за украса по желание.
Поднесете ястието топло, с резен лимон и по желание с чаша охладено бяло вино или бира.
Миди с ориз е ястие, което е изисква скъпи продукти или сложни техники, а само желание и малко внимание. Позволете си това морско вдъхновение, дори далеч от брега!
Добър апетит!
Виж още: Тарама хайвер

