9.9 C
София
понеделник, 17 ноември, 2025

Миди с копър и чесън

Mалко са ястията, които успяват да пренесат мирисът на морето в чиния, така убедително, както приготвените с черупките цели миди с копър и чесън.

Те са едновременно семпли и изискани, защото морските дарове не изискват сложни техники, а внимание и правилната рецепта.

Необходими продукти

За около 4 порции ще са ви нужни:

  • 1.5 кг пресни миди с черупки
  • 4 скилидки чесън
  • 1 връзка пресен копър
  • 50 гр масло
  • 50 мл сухо бяло вино или вода
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • 1 лимон за сервиране

Приготвяне на миди с копър и чесън

Първо измийте добре мидите под студена вода и премахнете полепналите водорасли и налепи. Ако има такива, които са с отворени черупки и не се затварят при леко почукване, по-добре ги изхвърлете. След като ги изчистите, ги оставете ги в купа със студена вода и малко сол за 10–15 минути.

В голяма тенджера загрейте маслото на среден огън. Обелете чесъна и го нарежете на тънки филийки или го счукайте. Пуснете го в загрятата мазнина и го запържете леко, колкото да пусне аромат. Не го оставяйте да покафенее, защото ще стане горчив.

Миди с бира, масло, копър и чесън (с черупката)

Нарежете копъра на ситно и половината от него също добавете в тенджерата при чесъна. Разбъркайте и оставете за още половин минута, за да се смеси ароматът на чесъна с копъра.

Отцедете мидите и ги пресипете в тенджерата, като леко разбъркате, за да се овлажнят от мазнината и подправките. Налейте бялото вино (или вода, ако не ползвате вино), поръсете със сол и черен пипер на вкус и похлупете плътно с капак.

Намалете леко огъня и ги оставете да се задушават за около 6-8 минути. През това време черупките им ще се отворят от парата, която се образува вътре. Не превишавайте това време, защото мидите ще станат жилави. От време на време може да разклатите тенджерата, за да се разбъркат равномерно.

След като всички черупки са се отворили, махнете капака и поръсете останалата част от копъра и разбъркайте леко, за да се разпредели ароматът. Ако има такива, които са останали затворени, не ги яжте… те едва ли са годни за консумация.

Виж още: Панирани калмари

Сервиране и гарниране

Сервирайте ястието още топло, с резени лимон отстрани. Лимоновият сок се изстисква върху тях непосредствено преди ядене за да подсили свежия им вкус. Добре е да поднесете ястието с препечен хляб, защото сосът на дъното на тенджерата е не по-малко вкусен от самите миди.

  • Мидите трябва да са пресни и мирисът им да напомня на море, а не на застояла вода;
  • Не прекалявайте със солта, защото мидите вече съдържат естествена соленост от морето;
  • Ако обичате по-наситен аромат, може да добавите и малко магданоз заедно с копъра;
  • Може да добавите и свежа зелена салата;
  • Бирата с подходящ „компаньон“ в този случай.

Морското ястие от миди с копър и чесън изисква само свежи съставки и малко внимание при приготвянето, но се отплаща с неподправен вкус, който носи морето в чинията. Уханието на копър и чесън, смесено с леката соленост на мидите и капка лимон, създава пълноценно кулинарно преживяване.

Виж още: Скариди саганаки

Още от категорията
Последни