11.5 C
София
понеделник, 17 ноември, 2025

Миди с бира, масло, копър и чесън (с черупката)

Миди с бира, ароматни подправки и масло са ястие, което е едновременно свежо и ароматно, сезонно и идеално за мезе.

Има рецепти, които не просто хранят тялото, а връщат спомени. Една глътка морски аромат, изпаряващ се от кипяща тенджера, е достатъчна да ви пренесе на скалист залив в късен следобед.

Мидите са сред най-достъпните, но и най-ароматни морски дарове. Те не изискват сложна обработка или изтънчени подправки, напротив, колкото по-опростено ги приготвим, толкова по-истински ще разкрият вкуса си.

Необходими продукти за 4 порции цели миди с бира (с черупките)

  • 1,5 кг. пресни миди (с черупки)
  • 50 гр. краве масло
  • 4 скилидки чесън
  • 1 връзка пресен копър
  • 330 мл. светла бира (по възможност не горчива)
  • Сол – по вкус (при нужда)
  • Черен пипер – прясно смлян
  • 1 лимон (за сервиране)
  • 2 супени лъжици олио или зехтин
  • Хляб за поднасяне (задължителен за топене в соса)

Салата айсберг с риба тон

Начин на приготвяне на миди с бира с черупките

Най-напред мидите трябва да бъдат добре почистени. Изберете такива с цели, плътно затворени черупки. Ако някоя черупка е отворена, леко почукайте в кухненски плот, ако не се затвори, мидата е негодна и трябва да се изхвърли.

Измийте мидите под студена течаща вода, като използвате твърда четка, за да отстраните полепналите замърсявания и водорасли. Ако мидите имат мустачки (влакна, които стърчат от черупките), ги издърпайте рязко с ръка или с нож.

След почистването ги оставете в голяма купа със студена подсолена вода за около 20 минути, така ще се отворят и ще изпуснат евентуалния пясък вътре в черупките. Изплакнете още веднъж и сте готови да готвите.

В дълбока тенджера загрейте олиото или зехтина и добавете маслото. Когато започне да се разтапя, сложете ситно нарязания чесън. Задушавайте на умерен огън около минута. Добавете и половината от нарязания копър, който ще започне да отделя свеж и тревист аромат.

Налейте бирата и оставете течността да заври. След това намалете огъня до умерено силен и оставете сместа да къкри още 2-3 минути. Така алкохолът ще се изпари, а ароматът на малц и хмел ще остане, придавайки дълбочина на соса.

Поставете мидите в ароматната течност, разбъркайте добре и похлупете тенджерата. Гответе на силен огън около 6-8 минути. По време на готвенето мидите ще се отворят, а това е знак, че са готови. Разклатете тенджерата или разбъркайте внимателно с лъжица, за да смесите всичко в едно.

След като всички миди са отворени, отнемете тенджерата от огъня. Поръсете останалия копър и прясно смлян черен пипер. Разбъркайте още веднъж и оставете ястието да си поеме ароматите за минута под капака.

Виж още: Оригинална рецепта за рибена чорба

Съвети за сервивране

Сервирайте мидите в дълбоки купи, като във всяка порция налейте от ароматния сос, той е златото в тази рецепта.

Добавете резен лимон за свежест и парче хрупкав селски хляб, с който да се обере сосът до последната капка.

Може да добавите и зелената част на пресен чесън по желание.

Ястието се съчетава отлично с бира (разбира се), но също така и с добре охладено сухо бяло вино или розе.

Миди с бира са олицетворение на морската кухня в най-чистата й форма. Те не изискват време, не натоварват с излишна подготовка, но носят вкус и аромат, които не се забравят. Ястието е бързо, достъпно и едновременно с това празнично, защото всяка хапка е глътка море, спомен за слънце и усещане за свобода.

Виж още: Ципура на фурна

Още от категорията
Последни