Миди с бира, ароматни подправки и масло са ястие, което е едновременно свежо и ароматно, сезонно и идеално за мезе.
Има рецепти, които не просто хранят тялото, а връщат спомени. Една глътка морски аромат, изпаряващ се от кипяща тенджера, е достатъчна да ви пренесе на скалист залив в късен следобед.
Мидите са сред най-достъпните, но и най-ароматни морски дарове. Те не изискват сложна обработка или изтънчени подправки, напротив, колкото по-опростено ги приготвим, толкова по-истински ще разкрият вкуса си.
Необходими продукти за 4 порции цели миди с бира (с черупките)
- 1,5 кг. пресни миди (с черупки)
- 50 гр. краве масло
- 4 скилидки чесън
- 1 връзка пресен копър
- 330 мл. светла бира (по възможност не горчива)
- Сол – по вкус (при нужда)
- Черен пипер – прясно смлян
- 1 лимон (за сервиране)
- 2 супени лъжици олио или зехтин
- Хляб за поднасяне (задължителен за топене в соса)
Начин на приготвяне на миди с бира с черупките
Най-напред мидите трябва да бъдат добре почистени. Изберете такива с цели, плътно затворени черупки. Ако някоя черупка е отворена, леко почукайте в кухненски плот, ако не се затвори, мидата е негодна и трябва да се изхвърли.
Измийте мидите под студена течаща вода, като използвате твърда четка, за да отстраните полепналите замърсявания и водорасли. Ако мидите имат мустачки (влакна, които стърчат от черупките), ги издърпайте рязко с ръка или с нож.
След почистването ги оставете в голяма купа със студена подсолена вода за около 20 минути, така ще се отворят и ще изпуснат евентуалния пясък вътре в черупките. Изплакнете още веднъж и сте готови да готвите.
В дълбока тенджера загрейте олиото или зехтина и добавете маслото. Когато започне да се разтапя, сложете ситно нарязания чесън. Задушавайте на умерен огън около минута. Добавете и половината от нарязания копър, който ще започне да отделя свеж и тревист аромат.
Налейте бирата и оставете течността да заври. След това намалете огъня до умерено силен и оставете сместа да къкри още 2-3 минути. Така алкохолът ще се изпари, а ароматът на малц и хмел ще остане, придавайки дълбочина на соса.
Поставете мидите в ароматната течност, разбъркайте добре и похлупете тенджерата. Гответе на силен огън около 6-8 минути. По време на готвенето мидите ще се отворят, а това е знак, че са готови. Разклатете тенджерата или разбъркайте внимателно с лъжица, за да смесите всичко в едно.
След като всички миди са отворени, отнемете тенджерата от огъня. Поръсете останалия копър и прясно смлян черен пипер. Разбъркайте още веднъж и оставете ястието да си поеме ароматите за минута под капака.
Виж още: Оригинална рецепта за рибена чорба
Съвети за сервивране
Сервирайте мидите в дълбоки купи, като във всяка порция налейте от ароматния сос, той е златото в тази рецепта.
Добавете резен лимон за свежест и парче хрупкав селски хляб, с който да се обере сосът до последната капка.
Може да добавите и зелената част на пресен чесън по желание.
Ястието се съчетава отлично с бира (разбира се), но също така и с добре охладено сухо бяло вино или розе.
Миди с бира са олицетворение на морската кухня в най-чистата й форма. Те не изискват време, не натоварват с излишна подготовка, но носят вкус и аромат, които не се забравят. Ястието е бързо, достъпно и едновременно с това празнично, защото всяка хапка е глътка море, спомен за слънце и усещане за свобода.
Виж още: Ципура на фурна

