10.8 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Менемен или миш-маш по турски

Менеменът е семпло, но изключително ароматно ястие, което напомня на българския миш-маш, но има свой характер и специфичен баланс на вкусове. Приготвя се от домати, чушки и яйца, като често се обогатява със сирене или лук, в зависимост от предпочитанията.

Този братовчед на миш-маша е идеален избор за закуска, бърз обяд или вечеря, когато желаете нещо домашно и вкусно.

Необходими продукти за менемен

  • 4 броя яйца
  • 300 г домати (обелени и нарязани на кубчета)
  • 200 г зелени чушки (по възможност сладки и месести)
  • 1 глава лук (по желание)
  • 50 г масло или зехтин
  • 100 г бяло сирене (по избор)
  • 1/2 чаена лъжичка червен пипер
  • Сол на вкус
  • Черeн пипер на вкус
  • Нарязан пресен магданоз за поднасяне

Начин на приготвяне на менемен

Обелете доматите, като ги залеете с гореща вода за няколко секунди и след това ги нарежете на малки кубчета. Ако ще ползвате ук, обелете и нарежете и него на ситно.

Виж още:

Миш-маш

Миш маш е от тези прости но изключително вусни ястия, които не следват правила, те ги създават на момента. Хаотично, пъстро,…

В по-дълбок тиган загрейте маслото или зехтина на умерен огън. Задушете лукът, докато стане прозрачен, след което прибавете чушките и ги запържете за 5 минути или докато омекнат.

Добавете червения пипер и разбъркайте, а след това сложете доматите и оставете сместа да къкри на слаб огън, докато течността се изпари и се получи гъст, ароматен сос.

Намалете котлона и счупете яйцата направо в тигана. Разбъркайте ги , но не много, за да се разпределят равномерно (без да ги превръщате в омлет). Консистенцията трябва да остане сочна и кремообразна, затова не гответе прекалено дълго.

След 2-3 минути, когато яйцата започнат да се стягат, добавете натрошеното сирене, разбъркайте и оставете ястието да се досготви за още минута-две.

Менемен се поднася горещ, поръсен с нарязан пресен магданоз. Най-добре се комбинира с питка, с която да топите соса.  Това турско ястие се получава много вкусно и ако обичате миш-маш, непременно опитайте турския му вариант.

Виж още » Миш-маш по селски

снимка: 123RF

Още от категорията
Последни