Менеменът е семпло, но изключително ароматно ястие, което напомня на българския миш-маш, но има свой характер и специфичен баланс на вкусове. Приготвя се от домати, чушки и яйца, като често се обогатява със сирене или лук, в зависимост от предпочитанията.
Този братовчед на миш-маша е идеален избор за закуска, бърз обяд или вечеря, когато желаете нещо домашно и вкусно.
Необходими продукти за менемен
- 4 броя яйца
- 300 г домати (обелени и нарязани на кубчета)
- 200 г зелени чушки (по възможност сладки и месести)
- 1 глава лук (по желание)
- 50 г масло или зехтин
- 100 г бяло сирене (по избор)
- 1/2 чаена лъжичка червен пипер
- Сол на вкус
- Черeн пипер на вкус
- Нарязан пресен магданоз за поднасяне
Начин на приготвяне на менемен
Обелете доматите, като ги залеете с гореща вода за няколко секунди и след това ги нарежете на малки кубчета. Ако ще ползвате ук, обелете и нарежете и него на ситно.
В по-дълбок тиган загрейте маслото или зехтина на умерен огън. Задушете лукът, докато стане прозрачен, след което прибавете чушките и ги запържете за 5 минути или докато омекнат.
Добавете червения пипер и разбъркайте, а след това сложете доматите и оставете сместа да къкри на слаб огън, докато течността се изпари и се получи гъст, ароматен сос.
Намалете котлона и счупете яйцата направо в тигана. Разбъркайте ги , но не много, за да се разпределят равномерно (без да ги превръщате в омлет). Консистенцията трябва да остане сочна и кремообразна, затова не гответе прекалено дълго.
След 2-3 минути, когато яйцата започнат да се стягат, добавете натрошеното сирене, разбъркайте и оставете ястието да се досготви за още минута-две.
Менемен се поднася горещ, поръсен с нарязан пресен магданоз. Най-добре се комбинира с питка, с която да топите соса. Това турско ястие се получава много вкусно и ако обичате миш-маш, непременно опитайте турския му вариант.
Виж още » Миш-маш по селски
снимка: 123RF

