Маринован чесън в буркани е изпитана домашна рецепта за зимнина с отличен вкус, в която чесънът запазва своите полезни качества, става по-мек, но по-ароматен и с леко киселеещ вкус.
Такъв чесън е подходящ за гарнитури, салати, скара и дори за директна консумация. Приготвянето му не е трудно, но изисква да се следват няколко основни стъпки за добър и превъзходен резултат.
Необходими продукти за около 2 буркана с маринован чесън от 720 мл
- 1 килограм обелен чесън
- 500 милилитра винен оцет (6%)
- 500 милилитра вода
- 50-70 грама сол
- 20-30 грама захар
- 2-3 дафинови листа
- 5-6 зърна бахар
- 10-12 зърна черен пипер
- 1 чаена лъжичка синапено семе (по желание)
- няколко стръка копър (по желание)
Приготвяне на маринован чесън в буркани
Изберете здрави, твърди и пресни глави. Те се почистват, като се разделят на скилидки и се обелват. За по-лесно обелване може да се накиснат в топла вода за десетина минути, след което люспите се отделят бързо. Почистват се, измиват се добре и се оставят да се отцедят.
За класическа марината се смесват равни количества оцет и вода. В маринатата се добавят солта, захарта, могат да се сложат няколко дафинови листа, зърна бахар, черен пипер, синапено семе и няколко стръка копър.
Всичко това се слага в тенджера, загрява се и се оставя да заври. След завиране се вари още около 3-4 минути, за да се смесят ароматите, след което се сваля от котлона.
Докато маринатата ври, се измиват и подсушават бурканите. В тях се подреждат скилидките, като се оставя малко място до ръба.
Топлата марината се излива върху чесъна, докато напълно го покрие. Бурканите се затварят веднага и се обръщат с капачките надолу за няколко минути. Така се запечатват по-добре.
Може и да ги стерилизирате по желание в тенджера, за 10 минути след завиране на водата, за по-дълготрайна зимнина.
Виж още: Пукани люти чушки
След това се оставят да се охладят напълно и се прибират на тъмно и хладно място. Готовият маринован чесън в буркани може да се консумира след около 3-4 седмици.
Тази зимнина е изключително подходяща за студени и топли предястия, добавя се към зеленчукови и месни ястия или се сервира като част от плато с туршии. Така чесънът запазва част от своята лютивост, но става много по-мек и приятен на вкус.
Тази домашна рецепта може да се адаптира според вкуса, но важното е чесънът да е пресен и здрав!
Виж още: Пукани Рибки в буркани (чушлета)

