11.5 C
София
понеделник, 17 ноември, 2025

Маринован чесън в буркани

Маринован чесън в буркани е изпитана домашна рецепта за зимнина с отличен вкус, в която чесънът запазва своите полезни качества, става по-мек, но по-ароматен и с леко киселеещ вкус.

Такъв чесън е подходящ за гарнитури, салати, скара и дори за директна консумация. Приготвянето му не е трудно, но изисква да се следват няколко основни стъпки за добър и превъзходен резултат.

Необходими продукти за около 2 буркана с маринован чесън от 720 мл

  • 1 килограм обелен чесън
  • 500 милилитра винен оцет (6%)
  • 500 милилитра вода
  • 50-70 грама сол
  • 20-30 грама захар
  • 2-3 дафинови листа
  • 5-6 зърна бахар
  • 10-12 зърна черен пипер
  • 1 чаена лъжичка синапено семе (по желание)
  • няколко стръка копър (по желание)

Приготвяне на маринован чесън в буркани

Изберете здрави, твърди и пресни глави. Те се почистват, като се разделят на скилидки и се обелват. За по-лесно обелване може да се накиснат в топла вода за десетина минути, след което люспите се отделят бързо. Почистват се, измиват се добре и се оставят да се отцедят.

Мариновани тиквички с чесън за бърза консумация

За класическа марината се смесват равни количества оцет и вода. В маринатата се добавят солта, захарта, могат да се сложат няколко дафинови листа, зърна бахар, черен пипер, синапено семе и няколко стръка копър.

Всичко това се слага в тенджера, загрява се и се оставя да заври. След завиране се вари още около 3-4 минути, за да се смесят ароматите, след което се сваля от котлона.

Докато маринатата ври, се измиват и подсушават бурканите. В тях се подреждат скилидките, като се оставя малко място до ръба.

Топлата марината се излива върху чесъна, докато напълно го покрие. Бурканите се затварят веднага и се обръщат с капачките надолу за няколко минути. Така се запечатват по-добре.

Може и да ги стерилизирате по желание в тенджера, за 10 минути след завиране на водата, за по-дълготрайна зимнина.

Виж още: Пукани люти чушки

След това се оставят да се охладят напълно и се прибират на тъмно и хладно място. Готовият маринован чесън в буркани може да се консумира след около 3-4 седмици.

Тази зимнина е изключително подходяща за студени и топли предястия, добавя се към зеленчукови и месни ястия или се сервира като част от плато с туршии. Така чесънът запазва част от своята лютивост, но става много по-мек и приятен на вкус.

Тази домашна рецепта може да се адаптира според вкуса, но важното е чесънът да е пресен и здрав!

Виж още: Пукани Рибки в буркани (чушлета)

Още от категорията
Последни