Чернокопът определено е риба, която предлага наситен вкус и морска свежест, и ако решите да приготвите маринован чернокоп, той може да бъде страхотна зимнина, удобна за ползване и през най-студените месеци.
Консервирането му запазва вкусното му бяло месо и характерен аромат, като в същото време му придава дълбочина и приятен вкус от маринатата.
Ако сте привърженици на домашно приготвени консерви от морски деликатеси, тази за рецепта може да бъде подходяща за вас.
Необходими продукти за маринован чернокоп
- 2 кг чернокоп
- 2 ч.ч. бял оцет
- 2 ч.ч. вода
- 10 зърна бахар
- 10 зърна черен пипер
- 4 дафинови листа
- олио
- сол и вода за саламура за накисване
Начин на приготвяне на маринован чернокоп
Добре е да се снабдите по възможност с пресен чернокоп. Изчистете го от вътрешностите и люспите, след което измийте добре под студена вода (в никакъв случай топла).
През това време пригответе тенджера с вода и сол в такова съотношение, че когато опуснете сурово яйце, то да изплува най-отгоре на повърхността (около 100 гр сол на 1 литър вода).
Сложете ченокопа в саламурата, притиснете го с тежест, за да не изплува и го преместете на хладно място за едно денонощие.
Виж още: Маринован сафрид в буркани
В отделен съд пригответе марината, като смесете водата, оцета, бахара, черния пипер и дафиновите листа и загрявате на среден огън. Когато маринатата кипне я преместете настрани за охлаждане.
Изваждате накиснатата в саламура риба, премествате я в отделен съд и заливате с вече охладената марина, като я притискате отново с тежест. Така престоява няколко часа, след което се вади и се прехвърля в цедка за да се отцеди за 1 час.
Подготвяте си сухи и чисти буркани и ги пълните с чернокопа, като между пластовете риба слагате по няколко зърна бахар, дафинов лист и черен пипер и заливате с олио.
Виж още: Домашно маринована скумрия
Затваряте с капачка и прибирате в хладилник, където може да се съхранява до 2-3 месеца. Така приготвения чернокоп, може да се опита още след една седмица.
Виж още: Скумрия Ропотамо

