11.5 C
София
понеделник, 17 ноември, 2025

Маринован сафрид в буркани

Едва ли има друго ястие, което така добре да улавя духа на крайбрежието, както рибата в буркан. Сафридът, една от най-разпространените и достъпни риби по нашето Черноморие, се превръща в истинско кулинарно съкровище, когато бъде приготвен и консервиран правилно.

Маринован сафрид в буркани за зимата не е новост, но днес все по-малко хора се осмеляват да го приготвят. А всъщност, това е една сравнително лесна и много трайна зимнина, която може да да се отвори точно токава, когато имате нужда от нещо различно и с характерен вкус.

Най-подходящ за тази рецепта е дребен до среден сафрид, с дължина между 10 и 16 сантиметра. Може да се използва и по-едър, но в такъв случай се препоръчва рибата да се разполови, за да поеме по-добре от маринатата.

Най-важното условие е рибата да е прясна. Очите трябва да са бистри, люспите прилепнали, а миризмата, свежа и морска, без натрапчиви или кисели нотки.

Необходими продукти за 5 буркана с маринован сафрид от 500 мл.

  • 2 кг. почистен сафрид
  • 2 чаени чаши оцет (6%)
  • около 500 мл олио
  • 14 с.л. сол
  • 10-12 зърна черен пипер
  • 5 дафинови листа
  • 10 зърна бахар
  • вода
  • буркани с капачки

Миди с бира, масло, копър и чесън (с черупката)

Приготвяне на маринован сафрид в буркани

Преди всичко, сафридът се почиства от вътрешности и хриле. Люспите при тази риба са фини, но ако са по-едри се препоръчва леко остъргване.

В голяма тенджера се приготвя подсолена вода (на 5 л вода около 15 супени лъжици сол). Рибата престоява в саламурата за едно денонощие. Добре е да я притиснете с нещо за да сте сигурни, че целия сафрид е потопен.

На другия ден, в тенджера се смесват оцетът и водата в съотношение 1 към 3 и в този разтвор рибата престоява още половин ден.

Следва същината… отцедения и подсушен сафрид се нарежда внимателно прав (вертикално) в бурканите, плътно, но без натиск, за да не се смачква. Слагат се по няколко зърна пипер и/или бахар, и по едно парченце дафинов лист докато подреждате рибата.

Олиото се запържва, но без да прегорява и с него се залива рибата за да покрие всичко. Затваряте с капачки и слагате в хладилник.

Виж още: Тайната на хрупкавата пържена цаца

Съхранение и консумация

Маринованият сафрид е готов за консумация след поне 2 седмици престой. Вкусът с времето става по-балансиран и наситен. Съхранява се в хладилник.

Сервира се охладен, поръсен с малко пресен магданоз, с гарнитура от сварени картофи или просто с филия хляб. Това е истинска наслада за почитателите на традиционните морски вкусове.

Чудесен е за компания на ракията, узото и други напитки.

Маринован сафрид в буркани е това мезе, без което някои аперативи трудно се прокарват, с него просто се плъзват, а най-хубавото е, че нищо ценно от рибата не се губи. Когато отворите буркана и ароматът на подправки и риба ви обгърне, ще разберете, че усилието си е струвало.

Виж още: Тарама хайвер

Още от категорията
Последни