12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Мариновани люти чушки

Сред бурканите с кисело зеле, печени чушки и лютеница, винаги се откроява онзи буркан, който събира в себе си аромат, цвят и плам – зимнината от мариновани люти чушки.

Те са истински акцент на трапезата, онзи малък огън, който съживява всяка гозба и подлютява всеки, който ги опита.

Не е нужно да сте майстор, за да ги приготвите, но трябва да разбирате едно, тук търпението и прецизността правят чудеса. Само правилните пропорции ще ви донесат онова приятно усещане, което остава дълго в устата след като отхапите лютата чушка :/

Необходими продукти мариновани люти чушки

  • 2 кг люти чушки (рибки)
  • 250 мл. оцет (6% ябълков)
  • 100 мл олио
  • 80 гр. захар
  • 40 гр. сол (едра, без добавки)
  • 1 глава чесън
  • 1 връзка магданоз (по желание)

Студено мариновани люти чушки

Приготвяне на мариновани люти чушки в буркани

Чушките се измиват, подсушават се и се опичат се на сух тиган или във фурна, след ковто се обелват.

Чесънът се обелва и се настъргва на ренде, а магданозът (ако ще слагате) се измива и се нарязва ситно. Тези две съставки ще придадат свежест и аромат на маринатата, балансирайки остротата на оцета и лютивината на чушките.

В дълбока тенджера се смесват оцета, захарта, олиото и солта и разтвора се поставя на котлона да се загрее, докато сухите съставки се разтворят напълно. Щом маринатата започне леко да ври, се отнема от огъня.

Виж още: Люти чушки с лимонада

Бурканите се измиват и подсушават. Най-добре е да се използват буркани 720 или 800 мл, защото се пълнят лесно и се съхраняват удобно. На дъното на всеки буркан се поставят чесън и малко магданоз. След това се подреждат плътно чушките, без да се мачкат.

Между редовете добавяте още чесън, за да се разпредели равномерно ароматът. След като бурканите се напълнят, се заливат с топлата марината, така че течността да ги покрие напълно.

Капачките се поставят плътно и се затварят добре. Ако ще консумирате чушките до месец-два, може да не ги стерилизирате и да ги съхранявате в хладилник.

Виж още: Люти чушки без стерилизация

Но ако искате да ги запазите за по-дълго, е препоръчително да се изварят в тенджера за 10 минути след кипване на водата. Така приготвените мариновани люти чушки трябва се съхраняват в хладилник или в тъмно помещение.

Мариновани люти чушки

Сервиране и идеи за употреба

Маринованите люти чушки са чудесно допълнение и разядка към почти всяко ястие, от домашни супи и яхнии, до скара и гозби с месо.

Те са не само пикантни, но и свежи и могат да се използват, нарязани на дребно в салати, или като добавка към маринати и сосове. Баланса между люто, кисело и ароматно ги прави универсален акцент на трапезата.

Виж още: Люти чушки с оцет и чесън

снимки: личен архив

Още от категорията
Последни