11.5 C
София
понеделник, 17 ноември, 2025

Мариновани зелени домати

Маринованите зелени домати са балансирано кисели, леко сладки и осолени, с малко чесън, щипка семена и мазнина.

Това е рецепта, която събира в буркан плодовете от градината, но ги запазва свежи, за зимата, когато липсва прясна сезонна реколта.

Необходими продукти за около 4 буркана от 800 мл с мариновани зелени домати

  • 2 кг. зелени, твърди, неузрели домати, добре измити
  • 1 л. бял оцет (6% киселинност)
  • 1 л. вода
  • 2 с. л. сол (без добавки)
  • 1 с. л. захар (по желание)

подправки (на буркан):

  • 1 скилидка чесън
  • 1/2 ч. л. зърна черен пипер
  • 1/2 ч. л. синапено семе (по желание)
  • 1 дафинов лист

Приготвяне на мариновани зелени домати

Измийте доматите добре и ги нарежете на филийки или по-едри парченца (2-3 см). Те трябва да са твърди и свежи, никога меки или кашести.

Наредете доматите в съд – ред домати, поръсени със сол и така докато изчерпите доматите. Покрийте с чиния и тежест, и оставете 24 часа на хладно място. Това помага за отделяне на излишната течност. След това изцедете добре.

Домати в буркани за зимата

 

В съд загрейте равни части вода и оцета. Прибавете солта и захарта и разбъркайте до пълното им разтваряне. След като заври, оставете да се охлади леко.

Сложете една скилидка чесън, дафинов лист и част от семената на дъното на буркан. Напълнете бурканите плътно до 1 см. под ръба с отцедените домати. Налейте маринатата още топла, така че да покрие всичко.

Затворете бурканите плътно с капачки и оставете на стайна температура да се охладят. След това съхранявайте в хладилник до 1 месец или в хладно помещение до 2-3 месеца, ако маринатата е добре концентрирана.

Виж още: Доматен сос в буркани за зимата

Съвети за хрупкав резултат и дълготрайна зимнина

  • Използвайте твърди зелени домати, избягвайте омекнали или напукани.
  • Не бланширайте или варете доматите, топлината ще ги размекне.
  • Използвайте чисти буркани и чиста вода.

Как да ги сервирате

  • подходящи са като салата или гарнитура;
  • идеални са за мезе и аператив;
  • чудесни са като допълнение към печени меса;
  • може да ги добавите в салати.

Маринованите зелени домати са хрупкави и с характер, не изискват варене, не се мелят, не се готвят и точно в това е техния чар.

Виж още: Класическа доматена супа

Още от категорията
Последни