Маринованите зелени домати са балансирано кисели, леко сладки и осолени, с малко чесън, щипка семена и мазнина.
Това е рецепта, която събира в буркан плодовете от градината, но ги запазва свежи, за зимата, когато липсва прясна сезонна реколта.
Необходими продукти за около 4 буркана от 800 мл с мариновани зелени домати
- 2 кг. зелени, твърди, неузрели домати, добре измити
- 1 л. бял оцет (6% киселинност)
- 1 л. вода
- 2 с. л. сол (без добавки)
- 1 с. л. захар (по желание)
подправки (на буркан):
- 1 скилидка чесън
- 1/2 ч. л. зърна черен пипер
- 1/2 ч. л. синапено семе (по желание)
- 1 дафинов лист
Приготвяне на мариновани зелени домати
Измийте доматите добре и ги нарежете на филийки или по-едри парченца (2-3 см). Те трябва да са твърди и свежи, никога меки или кашести.
Наредете доматите в съд – ред домати, поръсени със сол и така докато изчерпите доматите. Покрийте с чиния и тежест, и оставете 24 часа на хладно място. Това помага за отделяне на излишната течност. След това изцедете добре.
В съд загрейте равни части вода и оцета. Прибавете солта и захарта и разбъркайте до пълното им разтваряне. След като заври, оставете да се охлади леко.
Сложете една скилидка чесън, дафинов лист и част от семената на дъното на буркан. Напълнете бурканите плътно до 1 см. под ръба с отцедените домати. Налейте маринатата още топла, така че да покрие всичко.
Затворете бурканите плътно с капачки и оставете на стайна температура да се охладят. След това съхранявайте в хладилник до 1 месец или в хладно помещение до 2-3 месеца, ако маринатата е добре концентрирана.
Виж още: Доматен сос в буркани за зимата
Съвети за хрупкав резултат и дълготрайна зимнина
- Използвайте твърди зелени домати, избягвайте омекнали или напукани.
- Не бланширайте или варете доматите, топлината ще ги размекне.
- Използвайте чисти буркани и чиста вода.
Как да ги сервирате
- подходящи са като салата или гарнитура;
- идеални са за мезе и аператив;
- чудесни са като допълнение към печени меса;
- може да ги добавите в салати.
Маринованите зелени домати са хрупкави и с характер, не изискват варене, не се мелят, не се готвят и точно в това е техния чар.
Виж още: Класическа доматена супа

