Рецептата за маринована туршия без варене е истинско чудо на домашната кухня. Съчетанието от хрупкави зеленчуци, ароматна оцетна марината и натурални подправки създава вкус, който трудно ще ви предложат другъде.
А най-хубавото е, че туршията дори няма нужда от стерилизация, като запазва свежестта и хранителните качества на зеленчуците.
Необходими продукти:
- 2 кг камби
- 1 кг зелени домати
- 1 кг моркови
- 1 глава карфиол
- 1 глава целина с листата
- 3-4 глави чесън
- 1 връзка магданоз
- 300 мл оцет
- 200 мл олио
- 200 г захар
- 150 г сол
- 3 л вода
- 1 ч.л. синапено семе
- 1 ч.л. черен пипер на зърна.
Виж още » Дунавска салата без варене
Стъпки за приготвяне на маринована туршия без варене
Камбите се нарязват като за салата, морковите на кръгчета, карфиолът се накъсва на розички, а зелените домати се режат на четвъртинки. Целината, заедно с листата, се нарязва на ситно, докато чесънът се обелва и се разделя на скилидки.
След това в голям съд смесете водата,цолиото, оцета, захарта и солта, след което разбъркайте, докато сухите съставки се разтворят напълно. Прибавете синапеното семе и зърната черен пипер, за пикантен и ароматен вкус на маринатата.
Този разтвор ще бъде основата, която ще запази зеленчуците свежи и ще ги насити с аромат. Когато маринатата е готова, започнете подреждането на зеленчука в буркани.
Между пластовете може да добавяте листа от целина и стръкчета магданоз, а след като бурканът се напълни почти догоре, излейте от приготвената марината, така че всички зеленчуци да бъдат добре покрити.
Виж още » Царска туршия без варене
Бурканите се затварят плътно с капачки и се обръщат с гърлото надолу за около 24 часа. Това помага на маринатата да се разпредели равномерно и да проникне навсякъде.
Туршията трябва да престои поне седмица, преди да се консумира, за да може вкусовете да се смесят и да се получи онзи характерен балансиран аромат, който е едновременно свеж, кисел и леко сладък.
Един от най-големите плюсове на тази маринована туршия без варене е, че не изисква стерилизиране, което запазва още повече естествената й текстура и витамини. Идеална е като гарнитура към основни ястия, студени мезета или като свежо допълнение към вечерната трапеза.
Виж още » Люти чушки без стерилизация
снимка: личен архив

