11 C
София
неделя, 16 ноември, 2025

Маринована туршия без варене

Рецептата за маринована туршия без варене е истинско чудо на домашната кухня. Съчетанието от хрупкави зеленчуци, ароматна оцетна марината и натурални подправки създава вкус, който трудно ще ви предложат другъде.

А най-хубавото е, че туршията дори няма нужда от стерилизация, като запазва свежестта и хранителните качества на зеленчуците.

Необходими продукти:

  • 2 кг камби
  • 1 кг зелени домати
  • 1 кг моркови
  • 1 глава карфиол
  • 1 глава целина с листата
  • 3-4 глави чесън
  • 1 връзка магданоз
  • 300 мл оцет
  • 200 мл олио
  • 200 г захар
  • 150 г сол
  • 3 л вода
  • 1 ч.л. синапено семе
  • 1 ч.л. черен пипер на зърна.

Виж още » Дунавска салата без варене

Стъпки за приготвяне на маринована туршия без варене

Камбите се нарязват като за салата, морковите на кръгчета, карфиолът се накъсва на розички, а зелените домати се режат на четвъртинки. Целината, заедно с листата, се нарязва на ситно, докато чесънът се обелва и се разделя на скилидки.

След това в голям съд смесете водата,цолиото, оцета, захарта и солта, след което  разбъркайте, докато сухите съставки се разтворят напълно. Прибавете синапеното семе и зърната черен пипер, за пикантен и ароматен вкус на маринатата.

Този разтвор ще бъде основата, която ще запази зеленчуците свежи и ще ги насити с аромат. Когато маринатата е готова, започнете подреждането на зеленчука в буркани.

Между пластовете може да добавяте листа от целина и стръкчета магданоз, а след като бурканът се напълни почти догоре, излейте от приготвената марината, така че всички зеленчуци да бъдат добре покрити.

Виж още » Царска туршия без варене

Бурканите се затварят плътно с капачки и се обръщат с гърлото надолу за около 24 часа. Това помага на маринатата да се разпредели равномерно и да проникне навсякъде.

Туршията трябва да престои поне седмица, преди да се консумира, за да може вкусовете да се смесят и да се получи онзи характерен балансиран аромат, който е едновременно свеж, кисел и леко сладък.

Един от най-големите плюсове на тази маринована туршия без варене е, че не изисква стерилизиране, което запазва още повече естествената й текстура и витамини. Идеална е като гарнитура към основни ястия, студени мезета или като свежо допълнение към вечерната трапеза.

Виж още » Люти чушки без стерилизация

снимка: личен архив

Още от категорията
Последни