Лятната градина е щедра и изпъстрена с аромати и багри, които сякаш сами се канят да влязат в кухнята. В такива дни човек копнее за нещо леко, ароматно и засищащо, което да събере в себе си вкуса на сезона, а тази лятна манджа с яйца е именно такава гозба.
Тя е част от домашната трапеза отдавна и има толкова варианти, колкото са и домакините, които я приготвят. В тази рецепта ще ще ви представим изпитан начин да я приготвите и да се насладите на нейния пълен вкус и аромат.
Необходими продукти за 4 порции лятна манджа с яйца
- 2 средно големи патладжана
- 5 узрели домата
- 2 зелени чушки
- 2 моркова
- 3 големи глава лук
- 5 скилидки чесън
- 4-6 яйца (в зависимост колко искате да сложите отгоре)
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- олио (около 100 мл)
- магданоз за поръсване
Приготвяне на зеленчукова манджа с яйца
Започнете с патладжаните, които се измиват, нарязват се на кубчета и се посоляват. Оставят се да престоят около половин час, измиват се добре и се отцеждат.
През това време се нарязват лукът на ситно, морковите и чушките на дребно, а доматите се обелват и настъргват. Чесънът се наситнява, но може да се остави и на по-едри парчета.
В тенджера се загрява мазнината и първо се слага лукът, за да се задуши до златисто. Следват морковите и се оставят за няколко минути да омекнат. После се прибавят чушките и патладжаните.
Всичко това се разбърква добре и се оставя да се задушава на умерен огън. Зеленчуците трябва да станат меки и ароматни. Накрая се прибавят настърганите домати и чесънът.
Ястието се посолява, подправя се с черен пипер и се оставя да къкри, докато течността се поизпари и сместа се сгъсти (за около 15-20 минути), но не порекалено.
Когато зеленчуците са готови, сместа се пресипва в тава и се заглажда с лъжица. Фурната се загрява на 180 с вентилатор и върху зеленчуковата смес се правят леки вдлъбнатини с лъжица и във всяка се чуква по едно яйце.
Тавата се поставя във фурната и се пече, докато белтъците стегнат, но жълтъците останат леко течни (около 10–15 минути)
Виж още: Лятна манджа с патладжан и тиквики
Сервиране и гарниране
Готовата манджа се вади от фурната и се поръсва с нарязан на ситно магданоз.
Може да се поднесе както топла, така и леко охладена
Тя е подходяща както за обяд, така и за вечеря, а в топлите дни може да замести и месото на трапезата, защото е питателна и засищаща.
Ако искате да направите ястието по-пикантно, можете да добавите люта чушка или малко лют пипер.
Лятната манджа с яйца запечена на фурна е бърз начин да се насладите на лятото,с богата палитра от сезонни зеленчуци.
Виж още: Класическа лятна манджа
снимки: личен архив


