22.8 C
София
петък, 11 юли, 2025

Лятна манджа с тиквички

С настъпване на жегите през лятото, търсим леки, свеж, но също така вкусни ястия, коит осе приготвят бързо със сезонни продукти.

Лятната манджа с тиквички е именно това… сезонна класика, която съчетава мекотата на пресни тиквички и ароматите на домати с подправки

Необходими продукти  за лятна манджа с тиквички за 4 порции

  • 4-5 средни тиквички (около 800 гр.), нарязани на кубчета
  • 3 големи домата или (или 400 гр. настъргани домати / най-добре пресни но може и от буркан/косерва)
  • 1 голяма глава лук, ситно нарязана
  • 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 1 морков, настърган (по желание, придава сладост и цвят)
  • 2-3 с.л. олио или зехтин
  • 1 ч.ч. ориз (около 200 гр.) – може и късозърнест, става по-кремав
  • 1 ч.ч. вода или зеленчуков бульон
  • сол, черен пипер на вкус
  • 1 ч.л. червен пипер – сладък или едра чушка
  • копър и магданоз, свежи, нарязани (2 с.л от всеки)
  • 1 с.л. кисело мляко или сметана (по желание при сервиране)

Виж още: Пиперена лятна манджа

Приготвяне на лятна манджа с тиквички

Измийте тиквичките и моркова с хладка вода. Обелете моркова и настържете. Нарежете тиквичките на средно големи кубчета (1-2см).

Нарежете главата лук на ситно, а чесънът на малки парчета. Това ще осигури приуятен мек аромат, който преплита вкусовете.

Ако ползвате пресни домати ги настържете или почистете и нарежете на дребно. Ако ползвате консервирани домати, изберете цели и ги наситнете.

Загрейте олиото в дълбок тиган или тенджера на средно висока температура. Добавете нарязания лук и запържете 3-4 минути, докато стане полупрозрачен. След това добавете чесъна и гответе 30 секунди, докато се усети аромата.

Прибавете настъргания морков и разбъркайте за още 2-3 минути. След това добавете кубчетата тиквички. Посолете леко и оставете да се готвят около 5 минути, докато започнат да омекват.

Добавете настърганите домати или доматите от консерва и червения пипер. Разбъркайте добре, оставете леко да покъкри за 3-4 минути. Това ще активира доматения аромат и ще придаде богат вкус на основата.

Добавете ориза, разбъркайте, за да се покрие от доматения сос. Излейте водата или бульона. След кипване, намалете температурата на ниска, покрийте с капак и оставете да поври 15-20 минути, докато оризът поеме течността. Може да разбъркате, ако се налага, за да не загори.

След като оризът е сготвен, свалете от котлона и добавете накълцан копър и магданоз. Разбъркайте внимателно, за да освободите ароматите.

Рецепта за млада бакла

Сервиране и вариации

Сервирайте тази лятна манджа още топла, гарнирана с лъжица кисело мляко или сметана, това придава мекота.

Придружете я с филия препечен хляб.

За веган вариант, пропуснете млечния топинг.

Може да добавите чушка, целина или чесън според личния вкус.

За разнообразете добавете и червена чушка или две, които дават сладост и ефектен цвят.

Съвети и трикове

Избор на ориз: Късозърнестия ориз поема течност по-добре и прави манджата кремообразна.

Оризът трябва да е леко покрит, без да плува в соса.

Избягвайте силен огън в края – може да загори.

Направете финален опит на вкус за сол и черен пипер преди сервиране.

Добавете пресен копър и магданоз непосредствено преди консумация, те придават свеж аромат, характерен за сезона.

Тази лятна манджа с тиквички е леко и здравословно сезонно ястие, което комбинира по вкусен начин сезонни продукти. Съдържа зеленчуци, фибри и ограничено количество мазнина, което я прави подходяща дори за по-леки диети или вегетарианска кухня. Финалните подправки като копър, магданоз и кисело мляко правят всяка хапка свежа и ароматна.

Виж още: Рецепта за млада бакла

Още от категорията
Последни