С настъпване на жегите през лятото, търсим леки, свеж, но също така вкусни ястия, коит осе приготвят бързо със сезонни продукти.
Лятната манджа с тиквички е именно това… сезонна класика, която съчетава мекотата на пресни тиквички и ароматите на домати с подправки
Необходими продукти за лятна манджа с тиквички за 4 порции
- 4-5 средни тиквички (около 800 гр.), нарязани на кубчета
- 3 големи домата или (или 400 гр. настъргани домати / най-добре пресни но може и от буркан/косерва)
- 1 голяма глава лук, ситно нарязана
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 1 морков, настърган (по желание, придава сладост и цвят)
- 2-3 с.л. олио или зехтин
- 1 ч.ч. ориз (около 200 гр.) – може и късозърнест, става по-кремав
- 1 ч.ч. вода или зеленчуков бульон
- сол, черен пипер на вкус
- 1 ч.л. червен пипер – сладък или едра чушка
- копър и магданоз, свежи, нарязани (2 с.л от всеки)
- 1 с.л. кисело мляко или сметана (по желание при сервиране)
Виж още: Пиперена лятна манджа
Приготвяне на лятна манджа с тиквички
Измийте тиквичките и моркова с хладка вода. Обелете моркова и настържете. Нарежете тиквичките на средно големи кубчета (1-2см).
Нарежете главата лук на ситно, а чесънът на малки парчета. Това ще осигури приуятен мек аромат, който преплита вкусовете.
Ако ползвате пресни домати ги настържете или почистете и нарежете на дребно. Ако ползвате консервирани домати, изберете цели и ги наситнете.
Загрейте олиото в дълбок тиган или тенджера на средно висока температура. Добавете нарязания лук и запържете 3-4 минути, докато стане полупрозрачен. След това добавете чесъна и гответе 30 секунди, докато се усети аромата.
Прибавете настъргания морков и разбъркайте за още 2-3 минути. След това добавете кубчетата тиквички. Посолете леко и оставете да се готвят около 5 минути, докато започнат да омекват.
Добавете настърганите домати или доматите от консерва и червения пипер. Разбъркайте добре, оставете леко да покъкри за 3-4 минути. Това ще активира доматения аромат и ще придаде богат вкус на основата.
Добавете ориза, разбъркайте, за да се покрие от доматения сос. Излейте водата или бульона. След кипване, намалете температурата на ниска, покрийте с капак и оставете да поври 15-20 минути, докато оризът поеме течността. Може да разбъркате, ако се налага, за да не загори.
След като оризът е сготвен, свалете от котлона и добавете накълцан копър и магданоз. Разбъркайте внимателно, за да освободите ароматите.
Сервиране и вариации
Сервирайте тази лятна манджа още топла, гарнирана с лъжица кисело мляко или сметана, това придава мекота.
Придружете я с филия препечен хляб.
За веган вариант, пропуснете млечния топинг.
Може да добавите чушка, целина или чесън според личния вкус.
За разнообразете добавете и червена чушка или две, които дават сладост и ефектен цвят.
Съвети и трикове
Избор на ориз: Късозърнестия ориз поема течност по-добре и прави манджата кремообразна.
Оризът трябва да е леко покрит, без да плува в соса.
Избягвайте силен огън в края – може да загори.
Направете финален опит на вкус за сол и черен пипер преди сервиране.
Добавете пресен копър и магданоз непосредствено преди консумация, те придават свеж аромат, характерен за сезона.
Тази лятна манджа с тиквички е леко и здравословно сезонно ястие, което комбинира по вкусен начин сезонни продукти. Съдържа зеленчуци, фибри и ограничено количество мазнина, което я прави подходяща дори за по-леки диети или вегетарианска кухня. Финалните подправки като копър, магданоз и кисело мляко правят всяка хапка свежа и ароматна.
Виж още: Рецепта за млада бакла