11.5 C
София
понеделник, 17 ноември, 2025

Лятна манджа с патладжан и тиквички

Лятна манджа с патладжан и тиквички е семпло и непретенциозно, но щедро и  запомнящо се ястие. То няма претенции да впечатлява с техника или подредба, а го прави със самите продукти, онези зеленчуци, които лятото ни предлага в изобилие.

Не е нужно нищо скъпо, нито сложно, само внимание, търпение и малкото време. Това е манджа, която „говори български“, ухае на лято и на спомени.

Необходими продукти за 4 лятна манджа с патладжан и тиквички

  • 2 патладжана (средно големи)
  • 2 тиквички
  • 1 голяма глава кромид лук
  • 3-4 скилидки чесън
  • 3 добре узрели домата (настъргани)
  • 2 моркова
  • 1 червена чушка
  • 1 зелена чушка
  • 100 мл. олио или зехтин
  • сол и черен пипер по вкус
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. захар
  • 1 връзка магданоз
  • по желание щипка чубрица или риган

Начин на приготвяне

Патладжаните се измиват, нарязват на едри кубчета (около 2 см.) и се посоляват обилно. Оставят се да престоят в гевгир за около 30 минути, за да се отдели горчивината им и се подсушават добре.

Тиквичките се нарязват на сходни по размер кубчета, така ще се сготвят равномерно. Морковите се режат на тънки кръгчета или полумесеци. Чушките се почистват от семките и се нарязват на ивички или по-едри парчета. Лукът се нарязва на наститнява, както чесънът.

Пиперена лятна манджа

В дълбока тенджера се загрява половината от мазнината. Първо се задушава лукът до златисто, след което се добавят морковите. След 2-3 минути се добавят и чушките. Всичко се задушава още няколко минути, като се разбърква внимателно, пише tami.bg. Прибавя се чесънът и след минута, патладжаните. Тиквичките се слагат последни, за да не се разварят прекалено.

След като всички зеленчуци са се задушили заедно около 10 минути, се добавят настърганите домати, червеният пипер, захарта, солта и черният пипер. Всичко се разбърква добре, добавя се още малко мазнина и около 1/2 чаена чаша топла вода.

Сместа се прехвърля в дълбока тава или глинен съд. Пече се на 180 градуса за около 40-50 минути, покрито с алуминиево фолио или капак. През последните 10-15 минути фолиото се маха, за да се запече леко отгоре и да се изпари излишната течност. Важното е всички зеленчуци да са омекнали напълно, но без да се разкашкат.

Лятната манджа се сервира най-често топла, но е не по-малко вкусна и вече изстиналана.

Вариации и сервиране

Подходящи добавки са натрошено сирене;

Добавка на картофи – ако искате по-засищаща версия, добавете 1-2 картофа, нарязани на кубчета, заедно с останалите зеленчуци;

Без лук и чесън – подходящо за хора с чувствителен стомах, просто увеличете количеството чушки и добавете сушени подправки за аромат;

Месна версия – към ястието може да се прибави предварително запържено месо или парчета сварено пиле;

Постна гозба – идеална за пости или вегетариански режим. Не само че не липсва вкус, но и става дори по-ароматна.

В тази лятна манджа с патладжан и тиквички няма нищо излишно, нищо натрапчиво, само простота, свежест и вкус. Ето защо си заслужава да я приготвите поне веднъж през летния сезон.

Виж още: Лятна манджа с чушки

Още от категорията
Последни