Има една особена категория хора, онези, които се усмихват щастливо, когато устните им изтръпнат от люто. Те не се страхуват от червеното и не бягат от пикантното. За тях лютата чушка не е добавка, а постоянно присъствие.
Днес ще ви представим начин за приготвяне на люти чушки в буркан без варене и без термичен тормоз, защото понякога най-добрите рецепти са тези, в които огънят отсъства, но вкусът остава.
Необходими продукти за около 1 буркан от 2,5 – 3 литра с люти чушки
- 1,5 кг люти чушки (сорт Шипка или други)
- 200-250 мл. оцет (6%, до долната рецка на буркана)
- 3 с.л. сол
- 3 с.л. захар
- 8-9 скилидки чесън на половинки
- 1 ч.л. зърна черен пипер
- корен от целина
- вода
* пропорциите може да варират според количеството чушки, с което разполагате
Приготвяне на люти чушки в буркан без варене
Измийте чушлетата, отрежете част от дръжките (ако са дълги) и ги надупчете 1-2 пъти с игла, или вилица за да поемат по-добре маринатата.
Пригответе буркана и налейте оцет до долната резка. Добавете солта и захарта и започнете да нареждате лютите чушки.
Между редовете добавяйте зрънца черен пипер, чесън и по малко от целината докато запълните буркана с чушките. Залейте с вода и оставете около 1 пръст разстояние от ръба на буркана.
Затворете плътно с капачки и ги оставете на хладно, като ги обръщате първите няколко дни за да се разтвори добре захарта и солта.
След около 3 до 4 седмици, чушките вече трябва да са поели от маринатата и да са готови за консумация. Колкото по-дълго престояват, толкова по-добре се овкусяват.
Виж още: Пукани люти чушки
Люти чушки в буркан без варене са класика на българската трапеза. Те могат да бъдат поднесени като:
- гарнитура към скара и печено месо
- пикантно допълнение към постна леща или боб
- в зимна салата със зеле и моркови
- или просто, за разпалване на апетита с парче хляб и сирене
Може да ги нарежете на ситно и да ги смесите с оцет и зехтин, получава се чудесна домашна пикантна салца.
И когато в студен януарски ден отворите буркана и уханието на оцет, чесън и люта чушка ви връхлети, ще знаете, че сте съхранили домашното, вкусното и неподправеното.
Виж още: Пукани рибки в буркани
снимки: личен архив

