9.9 C
София
понеделник, 17 ноември, 2025

Люти чушки в буркан без варене

Има една особена категория хора, онези, които се усмихват щастливо, когато устните им изтръпнат от люто. Те не се страхуват от червеното и не бягат от пикантното. За тях лютата чушка не е добавка, а постоянно присъствие.

Днес ще ви представим начин за приготвяне на люти чушки в буркан без варене и без термичен тормоз, защото понякога най-добрите рецепти са тези, в които огънят отсъства, но вкусът остава.

Необходими продукти за около 1 буркан от 2,5 – 3 литра с люти чушки

  • 1,5 кг люти чушки (сорт Шипка или други)
  • 200-250 мл. оцет (6%, до долната рецка на буркана)
  • 3 с.л. сол
  • 3 с.л. захар
  • 8-9 скилидки чесън на половинки
  • 1 ч.л. зърна черен пипер
  • корен от целина
  • вода

* пропорциите може да варират според количеството чушки, с което разполагате

Приготвяне на люти чушки в буркан без варене

Измийте чушлетата, отрежете част от дръжките (ако са дълги) и ги надупчете 1-2 пъти с игла, или вилица за да поемат по-добре маринатата.

Пригответе буркана и налейте оцет до долната резка. Добавете солта и захарта и започнете да нареждате лютите чушки.

Чорбаджийски чушки в буркани

Между редовете добавяйте зрънца черен пипер, чесън и по малко от целината докато запълните буркана с чушките. Залейте с вода и оставете около 1 пръст разстояние от ръба на буркана.

Затворете плътно с капачки и ги оставете на хладно, като ги обръщате първите няколко дни за да се разтвори добре захарта и солта.

След около 3 до 4 седмици, чушките вече трябва да са поели от маринатата и да са готови за консумация. Колкото по-дълго престояват, толкова по-добре се овкусяват.

Виж още: Пукани люти чушки

Люти чушки в буркан без варене са класика на българската трапеза. Те могат да бъдат поднесени като:

  • гарнитура към скара и печено месо
  • пикантно допълнение към постна леща или боб
  • в зимна салата със зеле и моркови
  • или просто, за разпалване на апетита с парче хляб и сирене

Може да ги нарежете на ситно и да ги смесите с оцет и зехтин, получава се чудесна домашна пикантна салца.

И когато в студен януарски ден отворите буркана и уханието на оцет, чесън и люта чушка ви връхлети, ще знаете, че сте съхранили домашното, вкусното и неподправеното.

Виж още: Пукани рибки в буркани

снимки: личен архив

Още от категорията
Последни