Лукумадес са малки, изпържени златисти топки с пухкава вътрешност и хрупкава коричка, напоени със сироп или гарнирани с мед и понякога поръсени с канела.
Ако някога сте искали да опитате малко от сладостта на ориенталската кухня, то гръцката версия на арабския (и турския) сладкиш локма, може би ще ви допадне. Всъщност тези сиропирани топчици са много подобни на нашите толумбички.
Тази рецепта е приятна комбинация от достъпни съставки с лесна техника за приготвяне, а резултатът оставяме да оцените вие.
Необходими продукти за лукумадес
- 500 г брашно
- 10 г суха мая или 25 г прясна мая
- 1 с.л. захар
- 1/2 ч.л. сол
- 400 мл хладка вода
- 2 с.л. олио
- олио за пържене (поне 500 мл)
За сиропа и поръсване
- 150 мл пчелен мед
- 1 ч.л. канела на прах
- 100 г смлени орехи или шамфъстък (по желание)
Начин на приготвяне на лукумадес
Първо подгответе меко и леко тесто, което след втасване ще придаде на изпържените топчици тяхната характерна мека и сочна сърцевина. В дълбока купа пресейте брашното, за да се обогати с въздух и добавете солта и захарта.
Отделно разтворете маята в част от хладката вода, като я разбъркате добре, докато се активира и започне леко да шупти. След това излейте сместа към брашното, прибавете останалата вода и олиото и разбъркайте, докато получите гладко, но сравнително рядко тесто, наподобяващо гъста каша.
Покрийте купата с кухненска кърпа и оставете тестото на топло място за около 1 час. След като тестото е готово, идва ред на оформянето на топчиците. За целта пригответе купичка със студена вода, в която ще топите лъжицата или ръцете си, за да не залепва тестото.
Вземете малки порции и ги пускайте внимателно в дълбок съд с добре загрято олио. Температурата на мазнината е важна, ако е прекалено ниска, тестото ще попие много масло, а ако е прекалено висока, топчетата ще изгорят отвън, преди да се изпекат отвътре.
Пържете топките на малки партиди, като ги обръщате с решетъчна лъжица, за да се запържат равномерно от всички страни. Те трябва да придобият златисто-кафяв цвят и хрупкава коричка. Готовите топчици извадете върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
Виж още: Класически толумбички
Подредете готовите лукумадес в дълбока чиния или купа, залейте ги с обилно с течен мед и поръсете с канела. Ако желаете, може да добавите и смлени орехи или шамфъстък.
Може също така да ги напоите предварително със захарен или меден сироп, преди гарниране. Десерта се прави и в двата варианта.
Съвети за по-добър резултат
- не препържвайте тестото, краткото пържене в гореща мазнина им придава идеалната хрупкавост;
- поднесете десерта веднага след заливане, защото именно тогава е най-вкусен;
- поже да експериментирате, като замените меда с плодов или кленов сироп, но традицията остава ненадмината.
Виж още: Класическа рецепта за понички
снимка: 123RF

