21.8 C
София
събота, 14 юни, 2025

Кюфтета от червена леща: Вкусни и здравословни

Кюфтетата от червена леща са чудесна алтернатива на традиционните месни кюфтета и са идеални за всеки, който търси лека, но засищаща храна.

Богати на протеини и фибри, те се вписват отлично както в здравословното, така и в вегетарианското меню.

Със своя деликатен вкус и аромат, тези кюфтенца а ще ви изненадат приятно и ще паснат идеално в здравословното ви хранене.

Необходими продукти за кюфтета от червена леща (около 4-5 порции)

  • 250 г червена леща
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 морков
  • 3 с.л. галета
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. куркума
  • сол и черен пипер на вкус
  • 2 с.л. олио (за сместа)
  • олио

Виж още: Картофени кюфтета на фурна

Приготвяне на кюфтета от червена леща

Изплакнете червената леща обилно под течаща вода, докато не се избистри напълно. След това я прехвърлете в тенджера и добавете около 600 мл вода към нея. Така варете на умерен огън за около 15-20 минути, докато лещата омекне напълно и поеме течността.

Важно е да не остава излишна вода, тъй като това ще направи сместа твърде течна и трудна за оформяне. Ако все пак остане, отцедете я внимателно. През това време докато лещата се готви, настържете моркова и нарежете лука и чесъна на много ситно.

Загрейте 2 супени лъжици олио в тиган и задушете зеленчуците в него на слаб огън за около 7-8 минути. Гответе ги така докато омекнат и започнат да отделят аромат. Когато вече са готови, свалете ги от котлона и ги оставете леко да изстинат.

След това в голяма купа смесете вече сварената леща, задушените зеленчуци, галетата, кимиона, червения пипер, куркумата, солта и черния пипер. Разбъркайте всичко добре с лъжица или с ръце, докато получите плътна и лепкава смес.

Ако прецените, че сместа е твърде рехава, добавете още малко галета, за да стегне. Оставете сместа да престои за 10 минути, за да може да се сгъсти и да се смесят ароматите. Така от сместа с влажни ръце оформете кюфтетата от червена леща с желаната големина и ги подредете върху хартия за печене.

Ако предпочитате зеленчуковите кюфтета на фурна, ги печете на 190 градуса за около 25 минути. Ако пък предпочитате кюфтетата пържени, загрейте мазнина в тиган и ги пържете само за по 2–3 минути от всяка страна до златиста коричка.

Полезни съвети:

  • За по-свеж вкус можете да добавите ситно нарязан магданоз или копър към сместа;
  • Тези кюфтенца стават още по-вкусни око ги поднесете с млечен чеснов сос, кисело мляко или свежа салата.

Приготвени по тази рецепта кюфтетата стават изненадващо вкусни. Открийте удоволствието от здравословната кухня с тези апетитни кюфтета от червена леща, които ще ви накарат да ги приготвяте все по-често.

Виж още: Кюфтета от тиквички и картофи на фурна

Още от категорията
Последни